3 tips om te ontdekken of de bedrijfscultuur bij je past

Geschreven door Marit Berghout op 14 Apr 2017
Categorieën: Algemeen

Dinsdagochtend om 09.15 uur: “Goedemorgen Marit, ik mag je feliciteren, we willen jou deze baan bij SchaalX aanbieden.” Het staat nog steeds op mijn netvlies gebrand, want ik was zó blij dat ik eindelijk een bedrijf had gevonden waarbij alles goed voelt: genoeg uitdaging in de baan, een volgende stap in mijn carrière, maar bovenal, de cultuur die bij me past. Natuurlijk weet je na twee gesprekken en een assessment niet 100% zeker of de cultuur ook echt is zoals je vermoedt, maar na 2,5 maand volop meedraaien kan ik nu concluderen dat dit echt het geval is. Maar, hoe kom je er in je sollicitatieproces nou achter hoe de cultuur is en of deze bij je past? In mijn tips deel ik graag waar je op kunt letten.

Uit LinkedIn onderzoek onder werkzoekende kandidaten blijkt dat de bedrijfscultuur één van de drie belangrijkste factoren is voor het accepteren van een baan, dus ik was niet de enige die hier waarde aan hecht. De bedrijfscultuur gaat over de waarden, normen, symbolen en rituelen binnen een organisatie. Of je nu op zoek bent naar een ‘Zuidas’-cultuur, een 9-17 mentaliteit of juist vooral een cultuur waar gezelligheid met collega’s heerst: de speerpunten die jij zelf belangrijk vindt, bepalen of je binnen een bedrijfscultuur past.

1. Is er oprechte interesse in jou?
In de drie maanden dat ik op zoek was naar een nieuwe baan, heb ik veel bedrijven gezien en mensen gesproken. Opvallend genoeg kwam het regelmatig voor dat ik tegenover een onvoorbereide of niet inspirerende manager zat, die bijvoorbeeld terplekke pas mijn cv doornam. Nou, dan was ik al afgehaakt. Wanneer ik oprechte interesse voelde? Toen ik tijdens mijn assessment nog even werd gestoord door de manager met wie ik een week geleden mijn eerste gesprek had: “Hé wat leuk dat je er bent, gaat het goed? Succes he!”. Maar die interesse begon al vanaf het eerste telefoongesprek. Drie uur nadat ik mijn motivatiebrief had verstuurd, werd ik al gebeld. En niet om even binnen een minuut een datum te prikken voor een gesprek, maar om een kwartier lang door te spreken wat mijn wensen en die van de organisatie zijn. Dát voelde goed. Ik denk dat iedereen graag bij een bedrijf wil werken waar persoonlijke interesse in jou is: want uiteindelijk gaat het echt niet alleen om de cv match.

2. Wat is de uitstraling?
Voordat je gaat solliciteren, heb je de website, social media en het nieuws over die organisatie grondig doorgespit. Wat voor gevoel krijg je daarbij? Spreekt de communicatiestijl jou aan? Wat vind je van de huisstijl? De externe profilering zegt namelijk al veel over de bedrijfscultuur. Zodra je op gesprek gaat, ga dan voor jezelf na: krijg ik hier hetzelfde gevoel bij de organisatie als online?  Als het antwoord nee is, probeer dan te ontdekken waar de verschillen liggen en vraag hiernaar in je gesprek (bijvoorbeeld: Waarom spreken jullie online in u-vorm, maar in dit gesprek met jij?). Als het antwoord ja is, en jouw gevoel hierover is positief, dan hoef je je hier geen zorgen meer om te maken.

3. Hoe is het op de werkvloer?
Tijdens je sollicitatiegesprek krijg je altijd de mogelijkheid om zelf nog vragen te stellen. Gebruik deze tijd ook vooral om vragen te stellen over aspecten van de bedrijfscultuur die jij belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan werktijden, bereikbaarheid buiten kantooruren, omgang met collega’s, hiërarchie, flexwerken of openstaan voor verandering. Als je een tweede gesprek hebt, stel dan ook aan die gesprekspartners dezelfde vragen. Matcht dit met het eerder geschetste beeld van de bedrijfscultuur? Als je dan nog steeds twijfelt, vraag dan of je de rest van het kantoor eens mag zien: ook dat speelt namelijk mee!

Voor de een is de cultuur binnen een bedrijf belangrijker dan voor de ander. En bij jou past misschien een totaal andere cultuur dan bij mij. Maar als je, net als ik, veel waarde hecht aan een cultuur waar jij je prettig bij voelt, dan hoop ik dat mijn tips je helpen om op net zo’n fijne plek terecht te komen als ik!

[bteaser]Marit Berghout[/bteaser]

Reageer

Bekijk alle blogs
Wij maken gebruik van cookies om onze website goed te laten werken. Daarnaast maken we gebruik van cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden, jou de mogelijkheid te geven om berichten vanaf onze website te delen via social media en om relevante content of vacatures te kunnen tonen op websites van anderen. Door ‘akkoord’ te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie over onze cookies lees je in ons cookiebeleid