De snelheid waarmee kunstmatige intelligentie (AI) een transformatie marketing aanjaagt, is ongekend. Daar sta je dan, aan het roer van deze verandering met de taak om zowel de huidige als toekomstige marketingfuncties binnen je team vorm te geven. Het is essentieel om de kansen te grijpen die AI biedt en te weten hoe te sturen in deze nieuwe mogelijkheden. Maar vooral: weten waar en wanneer je de conventionele grenzen van marketing loslaat. Maar hoe doe je dat?

Nu of nooit!

Herinner je de verschuiving van traditionele naar digitale marketing nog? Bedrijven die snel adapteerden, plukken nog steeds de vruchten. Maar degenen die terughoudend waren, bleven achter of verdwenen zelfs van het toneel. Deze historische verschuiving illustreert de noodzaak om proactief te zijn in het omarmen van nieuwe technologieën. Een specifiek voorbeeld is Kodak’s aanvankelijke weigering om digitale fotografie, een technologie die ze zelf hadden uitgevonden, te omarmen. Het resultaat was een verloren leiderschapspositie in de industrie. Innovatie omarmen is dus geen optie; het is een noodzaak. En wat dacht je van de komst van de mobiele telefoon in 1997: hoe vooruitstrevend is de jongen met het Fido Dido-shirt aan? Die wil je in je team.

Zo ga je de uitdagende AI-verschuiving aan

Het integreren van AI in je marketinginspanningen gaat over het verkennen van ongekende mogelijkheden om met je doelgroep te verbinden, je boodschap te personaliseren en je campagnes te optimaliseren. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

Verkenning van mogelijkheden. Neem een deep dive in de mogelijkheden die AI biedt voor geavanceerde data-analyse, klantsegmentatie en voorspellende modellering. Dit kan je inzichten verschaffen die voorheen onbereikbaar waren waardoor je strategieën kunt verfijnen en je ROI kunt verhogen:

 • Geavanceerde data-analyse. Grote hoeveelheid data analyseren en door AI patronen ontdekken, helpen bij het voorspellen van klantgedrag. En geven ook het inzicht voor de nodige aanpassingen in productaanbod en marketingstrategieën.
 • Klantsegmentatie. Implementeer AI om klantgegevens te segmenteren in specifieke groepen op basis van gedrag, voorkeuren en demografie. Dit stelt je in staat om gerichtere en effectievere marketingcampagnes te ontwikkelen.
 • Voorspellende modellering. Zet AI in voor het creëren van voorspellende modellen die toekomstige trends en klantreacties voorspellen. Zo kun je proactief handelen en je strategieën tijdig aanpassen. Dit leidt tot betere besluitvorming en verhoogde efficiëntie.

Bereid je voor op de AI-shift. Start met een AI-audit binnen je marketingteam. Identificeer taken die geautomatiseerd kunnen worden. Laat AI routinetaken overnemen. Onderzoek hoe AI je strategie kunnen versterken (zie hierboven). Dit biedt niet alleen een concurrentievoordeel, maar verhoogt ook de efficiëntie binnen je team.

Implementeer een Fail fast, learn faster-filosofie met AI. Gebruik AI-modellen om snel verschillende marketingstrategieën te testen, te leren van de resultaten en aanpassingen te maken in realtime:

 • Snel testen: Configureer je AI-systemen om automatisch A/B-tests uit te voeren met verschillende marketingboodschappen en tactieken. Dit versnelt het experimentatieproces aanzienlijk.
 • Realtime feedback: Integreer realtime data-analyse om de prestaties van elke marketingcampagne direct te evalueren. Hierdoor zie je snel wat werkt en wat niet.
 • Dynamische aanpassingen: Stel je AI-modellen zo in dat ze op basis van de verzamelde data automatisch aanpassingen voorstellen en toepassen. Zo passen je marketingstrategieën zich continu aan en zorgt voor optimalisatie aan de hand van de laatste inzichten.

Dit betekent ook het adopteren van een mentaliteit waarbij snel falen wordt gezien als een kans om sneller te leren. Hierdoor kan je team sneller innoveren en zich beter aanpassen dan ooit tevoren.

 

Reverse-engineering van klantinteracties. Begin met het einddoel in zicht en werk terug. Analyseer de meest succesvolle klantinteracties en -ervaringen die je hebt gehad en gebruik AI om deze te repliceren of te verbeteren. Door bijvoorbeeld AI te gebruiken om te identificeren welke elementen van een campagne het meest resoneren. Gebruik deze inzichten om toekomstige initiatieven te definiëren. Het is een unieke manier om AI te benaderen vanuit een resultaatgericht perspectief, in plaats van alleen te focussen op de technologie zelf.

Toekomstige rollen en vaardigheden. Terwijl routinematige taken verminderen, ontstaan er nieuwe rollen gericht op data-analyse, AI-strategie, AI-contentcreatie en -klantinteractie in een gepersonaliseerde marketingcontext. Investeer in opleiding en ontwikkeling om je team uit te rusten met de nodige AI-vaardigheden voor de toekomstige rollen. Zie ook verderop in het artikel.

Implementatie met visie. Kies voor AI-oplossingen die niet alleen inspelen op de huidige behoeften, maar ook flexibel en schaalbaar zijn voor toekomstige uitdagingen. Hoe je dit doet?

 • Met flexibele frameworks: Kies AI-tools die eenvoudig kunnen worden aangepast naarmate je bedrijfsbehoeften veranderen. Zoek naar oplossingen die modules of plug-ins ondersteunen voor toegevoegde functionaliteiten zonder volledige herontwikkeling.
 • En ook schaalbaarheid: Investeer in AI-technologieën die kunnen meegroeien met je bedrijf. En systemen die efficiënt blijven werken onder toenemende belastingen zoals meer gegevens, gebruikers of complexere queries.
 • Plus toekomstgerichte capaciteiten: Overweeg AI-oplossingen gebruikmakend van de nieuwste technologieën die regelmatig worden bijgewerkt. Dit zorgt dat je systeem voorbereid is op toekomstige trends en ontwikkelingen in zowel de AI-technologie als jouw branch.

Deze benadering helpt je een robuust systeem op te bouwen dat en aan de huidige eisen voldoet en aanpasbaar blijft voor toekomstige uitdagingen. Het gaat erom dat je vooruitdenkt en technologieën selecteert die groei en innovatie ondersteunen.

De rol van directeur en manager in AI-transitie

Als marketingmanager/ -directeur ben je de strateeg. Je speelt een cruciale rol in het definiëren van hoe technologie de interactie met klanten optimaliseert. Dit stelt je in staat om nog meer en beter te personaliseren en biedt tegelijkertijd innovatieve marketingoplossingen.

Trendwatching en toekomstplanning: Inkoppertje, maar toch; volg jij al alle laatste trends en ben je op de hoogte van AI-trends en technologische ontwikkelingen? De toekomst van marketing ligt in het vermogen om technologie te gebruiken om real persona’s te creëren en betekenisvolle klantenrelaties op te bouwen. Maar dit vereist wel een constante evaluatie van de nieuwe tools en technieken.

Pionieren. Wees een pionier in het toepassen van AI binnen je strategieën en je team. Niet alleen om de concurrentie voor te blijven, ook om nieuwe standaarden neer te zetten. Het gaat erom de eerste te zijn die nieuwe, effectieve toepassingen van AI inzet waardoor je merk als innovator wordt gezien.

Cultiveer een innovatiecultuur. Stimuleer playfullness: geef mensen de tijd om te experimenteren met AI én experimenteer zelf ook. Moedig je team aan om naast experimenteel ook risiconemend te zijn binnen een gecontroleerde omgeving. Geef ze de ruimte. Innovatie komt niet van het volgen van de massa, maar door het verkennen van nieuwe horizonten.

Verdiep je in opkomende marketingrollen. Een marketingdirecteur gericht op de toekomst is niet alleen een expert in AI-marketing, maar ook een visionair in het implementeren van innovatieve rollen. Richt je op opkomende functies als:

 • Prompt Engineer, prompt writer, generative AI-contentcreator: Gespecialiseerd in het ontwerpen van effectieve prompts voor AI-gestuurde content creatie tools. Prompt Engineers optimaliseren de input voor AI-systemen om de meest relevante, creatieve en doelgerichte output te genereren, essentieel voor content marketing en klantinteracties.
 • AI Marketing Strateeg: Verantwoordelijk voor het integreren van AI-technologieën in de marketingstrategie van een organisatie. Ontwikkelen van AI-gestuurde campagnes en initiatieven gericht op personalisatie, voorspellende analyse en automatisering van marketingprocessen.
 • Conversational Design Specialist: Expert in het creëren van natuurlijk aanvoelende conversatie-interfaces voor chatbots en virtuele assistenten. Deze rol focust op het verbeteren van de klantenservice en engagement door het ontwikkelen van responsieve en intuïtieve dialoogsystemen.
 • AI Personalization Specialist: Gebruikt AI om hypergepersonaliseerde marketingcampagnes te ontwikkelen. Analyseren klantdata om op maat gemaakte ervaringen te bieden, verbeteren daarmee klanttevredenheid en engagement. Dit omvat het personaliseren van content, productaanbevelingen en communicatie voor elk individu.
 • Customer Experience AI Analyst: Richt zich op het gebruik van AI om diepgaande inzichten in klantgedrag en voorkeuren te verkrijgen. Door analyse van grote hoeveelheden data helpen zij bij het vormgeven van gepersonaliseerde klantreizen en het optimaliseren van de klanttevredenheid.

Jouw rol wordt complexer en ook leuker

In de nieuwe wereldorde waar AI en marketing samensmelten, is de rol van de marketingdirecteur en -manager complexer en ook leuker en spannender dan ooit. Door de grenzen van wat mogelijk is te verleggen, creëer je niet alleen impactvolle marketingstrategieën, maar draag je ook bij aan de vorming van een toekomst. Ben je die pionier, stimuleer je ruimte en speelveld voor jezelf en je team en weet je door vroegtijdig in te spelen op de AI-beweging de concurrentie voor te blijven? Nu ben je voorbereid, want het is de hoogste tijd deze uitdaging aan te gaan!

Over de auteur

Dit artikel is eigendom van marketingfacts.

Marketingfacts