Eindelijk heb je je opleiding aan de Hogeschool of Universiteit afgerond. Je hebt zorgvuldig je opties afgewogen en je weet het zeker; je wilt je carrière met een vliegende start beginnen.  Daarom kies je er voor om werken en leren te combineren door middel van een traineeship. Je hebt zelfs al een traineeship uitgezocht. Maar dan? Hoe solliciteer je eigenlijk voor een traineeship?

In je zoektocht heb je vast gezien dat steeds meer bedrijven een traineeship aanbieden. Gelukkig zijn de sollicitatieprocedures bij veel van deze organisaties hetzelfde. Wij nemen je dan ook graag mee in de verschillende stappen om te solliciteren voor een traineeship.

Stap 1: Bezoek een Inhousedag
Veel organisaties organiseren een Inhousedag. Deze dag is perfect om kennis te maken met de organisatie en te ontdekken of het traineeship bij jou past. Ook kan je tijdens deze dag vragen stellen over de sollicitatieprocedure van de desbetreffende organisatie. Daarnaast is het natuurlijk altijd een goede zet om even je gezicht te laten zien op dit soort evenementen. Dit zorgt ervoor dat je een streepje voor staat bij de organisatie. Zij kennen immers jouw naam al en zullen een beter beeld van jou hebben dan wanneer jij enkel een sollicitatiebrief en motivatie stuurt.

Stap 2: Solliciteren via de website
Solliciteren voor een traineeship vindt vaak plaats doormiddel van het invullen van een sollicitatieformulier op de website. Hier vul je jouw persoonlijke gegevens in en lever je cv en motivatiebrief aan. Goed om te onthouden is dat traineeships vaak erg populair zijn en slechts een beperkt aantal plekken hebben. Besteed dan ook voldoende tijd aan je motivatie en cv en zorg ervoor dat die van jou eruit springen. Zorg dat je cv mooi is opgemaakt met een recente foto en geef in je motivatiebrief uitgebreid aandacht aan jouw enthousiasme en ervaring. Lees hier meer over het maken van een goed cv en het schrijven van een goede motivatiebrief.

Stap 3: Eerste gesprek
Het eerste gesprek is hét moment voor de organisatie om jou beter te leren kennen. Voor jou is dit het moment om te laten zien dat je ontzettend gemotiveerd bent. Bereidt dit gesprek dan ook goed voor. Heb een korte pitch over jezelf klaarstaan en zorg dat je duidelijk kunt uitleggen waarom je het desbetreffende traineeship wilt doen. Bereid je ook voor op vragen over je motivatiebrief, cv of andere opgedane ervaringen. Je moet niet met je mond vol tanden komen te staan als ze vragen om meer details of voorbeelden. Vergeet tot slot niet om zelf ook vragen te stellen. Het is tenslotte ook jouw kans om hen beter te leren kennen.

Stap 4: Assessment
Wanneer je de eerste drie stappen goed hebt doorlopen nodigen de meeste organisaties je uit voor een assessment. Het assessment is een belangrijk onderdeel tijdens het solliciteren voor een traineeship en bestaat vaak uit verschillende onderdelen, denk aan een capaciteitentest en een persoonlijkheidsvragenlijst. Bij de persoonlijkheidsvragenlijst krijg je vragen of stellingen voorgelegd waarbij jij aangeeft wat het meest op jou van toepassing is. Hieruit kan dan worden afgeleid wat voor persoonlijkheid jij hebt en of je past bij het traineeship. Onthoud dat hier natuurlijk geen goed of fout in is. Vul hem wel altijd eerlijk in. Het is belangrijk dat je voor jezelf ook zeker weet dat jouw profiel écht bij de functie past.

Daarnaast is de capaciteitentest een belangrijk onderdeel. Deze test bepaalt voor een groot deel of jij aangenomen wordt en toetst onder andere je ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid, taalinzicht en snelheid. Onderschat de capaciteitstest dan ook niet en bereid je goed voor. Veel organisaties zullen je op voorhand een link meegeven waar je de test kan oefenen. Doe dit dan ook. Goed oefenen verhoogt de kans dat jij de test goed maakt en aangenomen wordt.

Stap 6: Case of praktijkdag
Als laatste stap van het selectieproces zijn er organisaties die je vragen om een case te maken of je uitnodigen voor een praktijkdag. Dit klinkt heel spannend, maar je hebt de grootste hobbel al gehad. Deze case of praktijkdag is vaak enkel ter bevestiging van het beeld dat de organisatie van jouw heeft. Hier wordt veelal gekeken hoe je presteert onder druk en of hier dezelfde uitkomsten als het assessment uitkomen.

 

Sollicitatieprocedure bij SchaalX

De sollicitatieprocedure bij SchaalX komt grotendeels overeen met bovenstaande procedure. Ook wij bieden een Inhousedag aan en je kan solliciteren via de website. Maar je kan er ook voor kiezen om eerst een kopje koffie te drinken met Marieke. Je hebt dan een laagdrempelig en oriënterend 15 minuten gesprek om een eerste indruk te krijgen. Na dit gesprek kan je beslissen om wel of niet te solliciteren en om door te gaan naar het eerste gesprek. Daarnaast loopt het sollicitatieproces slechts tot stap 5. Bij ons hoef je geen case te maken en heb je ook geen praktijkdag. Na het assessment heb je wel nog een diepte-interview waarin de resultaten van je test worden besproken. Kom je hier ook glansrijk doorheen? Dan krijg je een aanbod van ons en mag je starten in jouw eigen tribe!

Benieuwd naar onze traineeships?

Digital Marketing Traineeship

Communicatie Traineeship

Solliciteren voor een traineeship, hoe werkt dat?