Wil jij leren hoe jij als starter een goed cv maakt? Een curriculum vitae waarmee je positief opvalt? Als recruiter heb ik talloze cv’s gelezen en kunnen zien wat werkt en wat niet. Die kennis deel ik graag met jou. Benieuwd naar de beste tips voor een goed cv als starter? Lees dan snel verder!

cv tips
Jouw kwaliteiten in één oogopslag

Zeker voor young professionals is het belangrijk om goed te weten wat je wilt vertellen. Je zult nog niet veel werkervaring kunnen vermelden, maar dat betekent niet dat je geen interessante informatie te delen hebt. Hoe je die informatie deelt, is wel van groot belang. Regelmatig zie ik als recruiter de meest prachtige kunstwerken van cv voorbij komen. De vormgeving neemt het hierbij geregeld over van de informatie, terwijl het toch echt de informatie is waar ik naar zoek. Blijf dus bij het opmaken van je cv altijd het doel voor ogen houden: het delen van de juiste informatie.

De volgende tips gaan jou helpen bij het maken van een goed cv voor starters:

1. Maak een overzichtelijk cv
Houd je cv overzichtelijk en zorg dat de aandacht naar de juiste informatie getrokken wordt. Je cv hoeft niet de originaliteitsprijs te winnen. Een recruiter is ECHT geïnteresseerd in je kennis, vaardigheden en ervaring. Het gaat dus zeker niet om het meest creatieve, kleurrijke geheel. En al helemaal niet over gekke lettertypes. Kies een rustige balans tussen een mooie, verzorgde opmaak én een overzichtelijk geheel.

2. Laat je ambitie duidelijk zien
Het allereerste wat de lezer van jou cv wil weten is, wat jij wil! Waar sta je voor én wat zijn je ambities. Dit is ook gelijk een goede check voor jezelf om te weten of je solliciteert op de juiste baan. Dit hoeft geen uitgebreide motivatiebrief te zijn, een paar korte zinnen waarin je duidelijk maakt waar jij voor staat is voldoende om goede richting te geven in het lezen van je verdere cv. Als het goed is klopt dat namelijk als een bus met de ervaring die je tot dan toe hebt opgedaan. In opleiding, stages, projecten etc.

En mocht dit nu toch nog moeilijk zijn? Dan weet je wellicht nog niet precies wat je wil. Mijn advies is dan praat erover met anderen en stop eerst tijd om uit te vinden wat je nu echt wil.

3. Begin met je relevante ervaring
Neem vervolgens de lezer mee in eerst de relevante informatie. Ben je een young professional dan is je opleiding, afstudeeropdracht én stage-ervaring vaak heel relevant om te laten zien én ook om toe te lichten. Begin dus niet met je bijbaan als vakkenvuller! Ik begrijp heel goed dat je je geld wilt verdienen en dat is ook goed, maar vertel eerst de relevante informatie. Regels zoals ‘een cv moet chronologisch opgebouwd zijn’ of ‘eerst opleiding, dan werkervaring’ zijn geen standaard.

Je cv is echt een marketingmiddel. Je neemt de lezer mee in wat jij wil dat de lezer over jou te weten komt, met als doel om geselecteerd te worden voor de baan.

4.Foto? Doen!
Laat jezelf zien! Natuurlijk ben ik als lezer benieuwd naar een gezicht bij het cv, dus neem me mee. Een goede foto is dan natuurlijk wel van belang. Zakelijk, professioneel en netjes. Laat je zelf zien zoals je bent in een zakelijke setting.

Gelukkig zie ik bijna geen feestende foto’s met bier meer voorbij komen. Volgens mij begrijpen we allemaal wel (en social media heeft daar zeker een bijdrage aan geleverd) hoe jezelf goed presenteert in een foto. En twijfel je of je goed overkomt? Check het gewoon eens bij vrienden.

Ervaring opdoen? Ga voor een traineeship!
Zoals je kon lezen hoeft weinig werkervaring helemaal geen probleem te zijn. Wil je tóch graag een boost voor je cv en relevante werkervaring vermelden? Overweeg dan eens een traineeship! SchaalX biedt traineeships in digital marketing, digitale communicatie en UX design. In één of anderhalf jaar spijker jij jouw kennis bij én werk je voor toonaangevende bedrijven waar je veel relevante ervaring kunt opdoen.

Een goed cv als starter: tips van een consultant