Zoek jij ook altijd de vernieuwing en diversiteit op in jouw carrière? Interimmer Judith Houtzager wel. Ze heeft al op vele verschillende plekken gezeten en in verschillende branches gewerkt. Andere interimmers kunnen bij haar dus nog veel inspiratie opdoen. Judiths wijze lessen? Je leest ze hieronder.

De meest harde les

Als een opdracht een verkeerde match is, wat altijd kan gebeuren, trek dan meteen aan de bel. Ik heb weleens ergens gezeten waar ik het niet naar mijn zin had en niet op mijn plek zat. Als je daar dan te lang blijft hangen, word je zelf ontevreden, maar ook de klant wordt ontevreden. Er zijn alleen maar verliezers in deze situatie. Uiteindelijk heb ik toen de knoop doorgehakt en gezegd: “Dit wil ik niet meer”. Als je aan de bel trekt, kan er wellicht ook wat veranderen bij het bedrijf. Ze kunnen bijvoorbeeld de rol wat anders bekleden, zodat hij beter bij jou past. Wacht dus niet te lang. Blijf niet hangen op een plek waar je niet op je plek zit.

 

De leukste les

Doe wat je leuk vindt. Als je je opdracht leuk vindt, krijg je er energie van en energie geeft veel meer voldoening. Deze voldoening werkt alle kanten op, maar is vooral goed voor jezelf. Ik ga altijd op zoek naar iets wat écht bij mij past. Ik ben naar Eneco gegaan omdat ik het heel leuk vind om met duurzaamheid bezig te zijn. Dit merkte ik ook meteen. Ik had ook ergens anders heen kunnen gaan voor een hoger tarief, maar dat wilde ik helemaal niet. Dit vond ik echt tof.

Maar ik blijf wel de vernieuwing zoeken. Ik vind duurzame energie erg interessant, maar blijf ik erin hangen? Niet zozeer in de duurzame energie, maar misschien wel in de duurzaamheid of in maatschappelijke projecten. Ik ben onlangs benaderd voor twee verschillende projecten in deze sectors die me echt op het lijf waren geschreven, maar ze kwamen helaas net te vroeg. Dit hoort natuurlijk ook bij het freelance vak.

 

De meest waardevolle les

Vragen, vragen, vragen. Je moet bij je opdracht altijd blijven vragen en interesse blijven tonen. Je komt ergens binnen en weet het vaak nog niet helemaal. Mensen zitten daar al lang; er is vaak een vast patroon in wat mensen doen. Dan kan het zijn dat je soms overrompeld wordt door wat iedereen zegt en doet, maar het is niet erg om te vragen. Ik heb juist gemerkt dat hoe meer je vraagt, hoe meer mensen dat ook waarderen. Toen ik bij Microsoft zat, gingen ze er erg vanuit dat je zelfstandig dingen oppakte en gewoon aan de slag ging en dat als je iets nodig had, je het dan ook vroeg. Voordat ik echter goed ingewerkt kon worden, begon de coronacrisis, dus ik moest elke keer bellen als ik iets wilde vragen. Die stap is toch groter. Dit heeft me toen wel geleerd dat je zelf verantwoordelijk bent voor de informatie die je wilt ontvangen.

Dit blijven vragen is gunstig voor jezelf, omdat je de materie sneller eigen maakt. Maar het is ook gunstig voor de klant, want die ziet interesse vanuit jou. We zeggen altijd tegen kinderen dat domme vragen niet bestaan en dat is ook zo. Heel veel volwassenen doen en durven dit toch niet altijd even makkelijk. Als interimmer pak je dingen natuurlijk snel op en weet je vast al heel veel, maar er is toch altijd nog wel iets wat je niet weet.

 

Judiths aanvullende les

Je netwerk is enorm belangrijk. Als freelancer al helemaal; het is de basis van alles. Nu liggen de opdrachten voor het oprapen, maar er zijn ook tijden waar dat niet zo is en dan heb je je netwerk nodig. Ik zit zelf in een app groep met freelancers en daar komen heel vaak opdrachten voorbij. Zorg dat je netwerk op orde is en onderhoud het ook goed. Dat is de basis van het freelance vak.

 

Even voorstellen

Mijn naam is Judith Houtzager en ik ben freelance communicatieadviseur. Ik heb 15 jaar geleden de overstap naar freelance gemaakt en heb daarna op veel verschillende plekken gezeten en in veel verschillende branches gewerkt. Dit vind ik superleuk, want juist in die diversiteit zit mijn kracht. Ik wil veel verschillende dingen zien en niet in hetzelfde gebied blijven hangen.

Ik heb op een gegeven moment een vrij lange tijd in de financiële sector gezeten. Het was hierna best lastig om weer uit deze wereld te komen. Andere branches vonden dat ik vooral veel ervaring had in de financiële branche, maar niet in die van hen. Het is dus belangrijk om niet té lang op één plek te blijven hangen. Ik ben blijven proberen om ergens anders terecht te komen, wat uiteindelijk gelukt is.

Nu heb ik weer heel veel verschillende opdrachten. Ik zit onderhand alweer een jaar bij Eneco, waar ik momenteel bezig ben met een nieuw CRM-systeem dat bij de zakelijke klanten van Eneco wordt ingevoerd. In eerste instantie ben ik begonnen met interne communicatie en ik ben nu bezig met klantcommunicatie. Het is heel tof om al die partijen bij elkaar te krijgen en de juiste informatie te verwerven, zodat je een klant goed kan informeren.

Waar ik eigenlijk altijd naartoe wil in mijn werk is het starten en afmaken van projecten. Ik vind het minder leuk om in een al rijdende trein te stappen. Het is fijner om samen te beginnen en daar iets moois van te maken.

 

3 wijze lessen van interimmer Judith