“Young professionals hebben een voorsprong in de veranderde wereld”, vindt mijn opdrachtgever bij het Waterschapshuis. Waarom? Omdat de wereld sneller verandert dan ooit tevoren en young professionals meesters zijn in het aanpassen aan deze verandering. Hoe ik dat doe bij het Waterschapshuis?

 

Vrijheid in opdracht

In mijn rol als allround communicatie specialist heb ik één simpele taak, voor de projecten van mijn programma, bekendheid genereren. Binnen deze opdracht krijg ik de vrijheid om zelfstandig te onderzoeken hoe het plan eruit moet zien, om het doel te bereiken. Zo heb ik een volledig communicatieplan opgesteld voor het programma. Iets waarvan ik merk dat het bij mij past en daarom vind ik het ook belangrijk: Geef vrijheid aan de young professional om te ontdekken wat hij/zij denkt wat past binnen de opdracht.

Behoeften uitspreken

Binnen het Waterschaphuis zijn er meerdere young professionals werkzaam. Mijn ervaringen bij het Waterschapshuis hebben me doen realiseren dat werkgevers kunnen profiteren van young professionals met een frisse blik en de bereidheid om bestaande grenzen te doorbreken. Dit is niet alleen een kwestie van leeftijd, maar eerder een kwestie van mentaliteit en het vermogen om zich aan te passen aan een snel veranderende omgeving. Het vraagt dus ook zeker iets van de young professional ; pro activiteit. De young professional moet aangeven wat zijn of haar behoeften zijn, zodat de opdrachtgever daarop kan inspelen. Ik heb bijvoorbeeld een keer per twee weken een moment met allebei mijn leidinggevenden, iets waar ik zelf om gevraagd heb. Ik voelde wel die ruimte om dit te vragen, daarom: Nodig de young professional uit zijn/ haar behoeften kenbaar te maken.

Gehoor aan hulpvraag

Hoewel ik de vrijheid krijg om zelf een plan op te stellen, middelen op te zetten en content te bedenken om het doel te behalen, krijg ik begeleiding. Inhoudelijk, maar ook op het gebied van proces en vorm. Door deze begeleiding kan ik nog beter werk afleveren, dat aansluit bij het doel van mijn opdracht. Een win, win. Daarom de volgende les: Geef gehoor aan de hulpvraag van de young professional, door jouw tijdsinvestering groeit hij/ zij. Hij/zij levert (nog) beter werk.

 

 

 

 

 

Fijne werkomgeving

Leren in een professionele omgeving, betekent ook weleens op je bek gaan. De truc voor een opdrachtgever is een veilige omgeving te creëren waarin dit (gecontroleerd) kan. Een prettig team waarin men gezamenlijk verantwoordelijk is voor taken, maar de young professional wel in de lead staat geeft de vrijheid om fouten te maken. Zelf heb ik opgemerkt dat ik van fouten maken namelijk het meeste leer. Ik heb weleens een nieuwsbrief de deur uit gestuurd die niet klopte of volledig was. Buiten dat ik daar zelf enorm van baalde, werd er vanuit hWh niet negatief gereageerd. De volgende les daarom: Zorg voor een prettige werkomgeving, waar ruimte is om fouten te maken.

Impact binnen mijn opdracht

“Je hebt impact met je werk: het ontwikkelen van communicatiemiddelen en tools en uitingen. Je zorgt ervoor dat ons programma, als het innovatieprogramma van de waterschappen, goed op de kaart staat. Impact die niet altijd meetbaar is, maar wel zichtbaar is door de groei van betrokken mensen uit de waterschappen”, vertelt mijn leidinggevende. Een groot compliment, waardoor ik mij gewaardeerd voel en het voelt alsof ik het juiste werk doe. Daarom een erg belangrijke les: Spreek waardering naar de young professional uit.

Young professionals omarmen

Mijn tijd bij het Waterschapshuis heeft niet alleen mijn professionele pad gevormd, maar het heeft ook onthuld hoe young professionals van toegevoegde waarde kunnen zijn binnen een organisatie. Door de gegeven tips te volgen komt de young professional tot zijn recht en levert hij of zij betere kwaliteit. Een win, win situatie dus! 

Impactvolle Lessen: Hoe Judith vernieuwing brengt bij het Waterschapshuis