Persoonlijke ontwikkeling, het is bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Zowel privé als zakelijk. In de bestsellerlijsten staan steevast boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en positieve psychologie. En ook op zakelijk vlak worden steeds meer tools en trainingen aangeboden op het gebied van persoonlijke groei en zelfkennis. In het opleidingsprogramma dat ik volg bij SchaalX zit ook een module persoonlijk leiderschap. Voor 2022 heb ik een aantal goede voornemens op dit gebied op een rij gezet, die ook voor jou nuttig kunnen zijn. 

Persoonlijke ontwikkeling bij SchaalX

Binnen de Digital Marketing– en Digitale Communicatie Programma’s van SchaalX volgen we een module Persoonlijk Leiderschap. In 5 dagen gaan we aan de slag met onderwerpen als kwetsbaarheid, kernwaarden, je persoonlijke leerdoelen, je impact vergroten en het werken in teams (nee, niet Microsoft Teams ?). Met onze groep van zes jonge online communicatie specialisten gingen we in de eerste week van ons ontwikkelprogramma van start met de eerste module. We bespraken de rode draad in ons leven, welke gebeurtenissen ons als persoon hebben gevormd. Ook hadden we het over onze kernwaarden en drijfveren en hoe we deze in kunnen zetten in organisaties. Een pittige dag, want je gaat meteen uit je comfortzone en deelt persoonlijke dingen met elkaar. We hebben dit allemaal als ontzettend waardevol ervaren.

Persoonlijke groei is zakelijke groei

Ook in het werk zie ik terug hoe waardevol dit is. Van verschillende collega’s kreeg ik te horen hoe bijzonder het eigenlijk is dat je jezelf op een jonge leeftijd al zo goed leert kennen. Dat je weet wat jouw valkuilen zijn, maar ook weet waar jij energie en kracht uit haalt. Persoonlijke ontwikkeling vertaalt zich dan ook naar zakelijke ontwikkeling. Ontwikkeling kun je beschouwen als kennis vergroten. Bijvoorbeeld over Google Analytics, het maken van persona’s of een expert worden in customer journeys opstellen. Of de hele bestsellerlijst op het gebied van persoonlijke ontwikkeling bestellen op Bol.com en deze binnen no-time verslinden. Ik denk dat de kracht van persoonlijke ontwikkeling ligt in dat je deze kennis je eigen maakt. Dit combineert met jouw eigen waarden, drijfveren en doelen. Dat je op die manier zowel persoonlijk als zakelijk kunt groeien.

Goede voornemens voor 2022

Terug naar het doel van dit blog; de goede voornemens voor 2022. Ik deel een aantal learnings waarmee je aan de slag kan om je persoonlijk te ontwikkelen!

1. Ontdek je eigen waarden

In de module over Persoonlijk Leiderschap gingen we als eerst aan de slag met onze waarden. Onder begeleiding van een professional stelden we vast wat de drie belangrijkste waarden voor ons zijn. Voor iemand met chronische keuzestress, zoals ikzelf, was dit een hele opgave. Vervolgens keken we of deze waarden ook aansloten bij onze huidige levensstijl en het pad dat we aan het bewandelen zijn.

Op het internet kun je veel lijstjes met waarden vinden. Ga eens voor jezelf zitten en kijk wat jouw drie belangrijkste waarden zijn. Maak eerst een shortlist van de vijf, of misschien zelfs tien belangrijkste waarden en kies daar je top drie uit. Bedenk voor jezelf wat je al doet om naar deze waarden te leven en waar je mee kan stoppen of juist mee kan beginnen.

2. Erken de kracht van kwetsbaarheid

“Op de werkvloer kan het heel krachtig zijn om je kwetsbaar op te stellen. Dat bouwt namelijk vertrouwen en zorgt ervoor dat je betere en authentieke connecties weet te realiseren.”

De TedTalk van Brené Brown over kwetsbaarheid is iets wat mij ook ontzettend bij is gebleven. In de eerste masterclass gingen we in op de kracht van kwetsbaarheid. Het kan eng zijn om je kwetsbaar op te stellen. Het vergt moed en zelfkennis. Ikzelf zag kwetsbaarheid eerder als een soort zwakte, want je moet je toch altijd sterk opstellen? Vooral wanneer je als young professional in een nieuwe organisatie komt?

Heb je de TedTalk van Brené Brown nog niet gezien? Dan kan ik je zeker aanraden om deze te kijken. Het kost je slechts 20 minuten, maar het zal je langer dan dat bijblijven.

The power of vulnerability | Brené Brown – YouTube

3. Ga aan de slag met externe weerstand

“Daar is geen geld voor.” “We doen het al járen op deze manier.” “Zo gaat het hier gewoon.”

Je hebt vast wel eens één van deze argumenten gehoord, terwijl je zelf met een ontzettend goed idee kwam. Dan heb je te maken met externe weerstand. Een natuurlijke reactie kan zijn om bij de pakken neer te gaan zitten, die senior collega of manager zal het inderdaad ook wel beter weten.

In één van de masterclasses zijn we hiermee aan de slag gegaan. Wat ik een waardevolle les vond, was dat er eigenlijk altijd ruimte is voor een gesprek. Ga niet recht tegen de weerstand in, maar met oprechte interesse, het stellen van vragen en tijd en aandacht kan je het gesprek aangaan. Weerstand kan zich aan de buitenkant anders manifesteren dan het daadwerkelijk is bij iemand. Misschien vindt jouw collega het wel ontzettend spannend om iets nieuws te beginnen, of speelt er persoonlijk iets waardoor je het nét op het verkeerde moment vroeg.

Dus, krijg jij in 2022 te maken met externe weerstand op jouw innovatieve idee? Ga het gesprek aan met oprechte interesse en geef de ander ruimte. Dan kan het best zo zijn dat jouw idee in 2022 van de grond komt!

Conclusie
Kortom, persoonlijke ontwikkeling en zakelijke ontwikkeling gaan hand in hand. Voor mij een belangrijk topic in 2022, zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen, mijn positie op de arbeidsmarkt beter leer kennen en mijn toegevoegde waarde binnen een bedrijf beter kan laten zien. Hopelijk heb ik ook jou geïnspireerd om in 2022 hiermee aan de slag te gaan!

————————————————————————————————-

Ment: “Inhoudelijke ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling zijn complementair aan elkaar. Wil je jouw team helpen groeien? Vergeet dat niet ook te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Zoals je ziet in onderstaand model, bereiken professionals die zowel persoonlijk alsook op inhoud ontwikkeld zijn het meeste succes.

Dit model toont het belang van het ontwikkelen van inhoud en persoon:

  • Mensen met een hoge persoonlijke ontwikkeling en dus sterk zijn als mens en zich goed kunnen inleven zijn succesvol in vooral service gerichte organisaties.
  • Mensen die sterk inhoudelijk ontwikkeld zijn, zijn de specialisten die je nodig hebt in specifieke projecten.
  • Mensen met zowel inhoudelijke alsook persoonlijke ontwikkeling zorgen voor de digitale versnelling en dus voor groei en het excelleren

Hoe doen we dat zelf?
Zelf werken we in de door ons ontwikkelde digitale programma’s (digital marketing, digitale communicatie en UX-design) beide invalshoeken uit. We besteden hierbij aandacht aan onderwerpen zoals agile werken en presenteren tot omgaan met weerstand en werken in teamverband. Wil jij gaan investeren in persoonlijke groei in jouw team? Zoek dan gerust contact met mij, ik help je graag op weg.”

Goed voornemen voor 2022? Groei in persoonlijke ontwikkeling!