Werken met young professionals zorgt voor een frisse wind door een team of afdeling. Het is daarom niet gek dat veel organisaties deze samenwerking hoog op het verlanglijstje hebben staan. Maar waar men hoopt dat de creativiteit en vernieuwende blik waarmee young professionals binnenkomen gaat zorgen voor positieve impulsen en nieuwe doorbraken, kan het in de praktijk wel eens schuren. Zijn de verwachtingen die we van deze young professionals hebben te hoog gespannen? Volgens Victor en Ingrid, managing partners bij SchaalX, zeker niet.

In de rol van consultant voor werving & selectie en interim hebben zij al een flink aantal young professionals mogen begeleiden. Ze weten daarom als geen ander: die wederzijds positieve en inspirerende samenwerking tussen jong talent en gevestigde organisatie komt heel vaak voor! Hoe zorg je ervoor dat de jonge creatievelingen optimaal tot hun recht komen en jou de vernieuwende blik kunnen bieden waar je op had gehoopt? Ik interviewde Victor en Ingrid erover. De sleutel, zo blijkt, ligt in de samenwerking.

Enthousiaste wervelwind
Young professionals komen vaak met veel energie en enthousiasme de organisatie in en kunnen zich als een wervelwind tussen teams en processen door bewegen. “Ik maak vaak de vergelijking met een enthousiaste puppy die met zijn kwispelende staart nog wel eens iets kan omstoten”, lacht Victor. En juist daarin schuilt een leerpunt: waar young professionals veel kennis meebrengen van nieuwe trends en technieken, hebben zij nog geen ervaring met kantoorpolitiek of het creëren van draagvlak. In een onhandige poging om mooie dingen te creëren, stoten ze daarbij nog wel eens onbedoeld iemand voor het hoofd. De weerstand die dit oproept zorgt ervoor dat een young professional afgestompt kan raken en zijn enthousiasme zo verliest.

Wat je deelt, vermenigvuldigt zich
Een wervelwind dus, die je als collega zijn motivatie wil laten behouden! Betekent dit dat werken met jong talent vraagt om het, bij wijze van spreken, stilzwijgend incasseren van de klappen? Zeker niet. De magie schuilt in de samenwerking tussen young professional en senior. “Ik denk dat we niet moeten onderschatten hoeveel een startende professional kan leren van senior collega’s” stelt Ingrid. “Ik noem ter illustratie de jaren aan relevante werkervaring, brede kennis van het vak en verfijnde people skills.” Juist wanneer de meer senior teamleden de young professional niet ontwijken, maar opzoeken en begeleiden ontstaat er een hele vruchtbare situatie. Ingrid: “Je kunt in die gevallen echt stellen dat één plus één drie geeft, beide partijen winnen in deze situatie.” Daar waar de senior zich kan laten inspireren en challengen door de young professional, leert de young professional over het creëren van draagvlak en de beste aanvliegroutes voor nieuwe ideeën. “En ze willen ook leren, graaf zelfs!” vult Victor aan.

“Je kunt in die gevallen echt stellen dat één plus één drie geeft, beide partijen winnen in deze situatie.”

Als buddy’s op de tandem
De voordelen voor beide partijen zijn het grootst wanneer hier een systematische aanpak voor wordt gebruikt. Victor en Ingrid adviseren vaak een buddy-systeem waarbij een senior medewerker een young professional onder zijn of haar vleugels neemt en begeleidt. “Bij SchaalX noemen we dat de tandem, zo fiets je samen richting succes.” lacht Ingrid. “Met een systematische aanpak, waarin de young professional en senior elkaar als buddy’s positief beïnvloeden, kun je echt spreken van een future proof aanpak,” vult Victor aan.

Snel je team versterken?

Ingrid denkt graag met je mee. Plan een vrijblijvend adviesgesprek of bel haar direct.

De tandem: future proof dankzij samenwerking tussen junior en senior