Het einde van 2022 komt weer in zicht. Dit betekent dat er nieuw jaar voor de deur staat vol nieuwe kansen en ontwikkelingen. Maar wat kan jij als freelancer nou verwachten van 2023 op het gebied van inhuur, gevraagde expertise of wet- en regelgeving? SchaalX vertelt het je.

Momenteel is er op de freelance markt op het gebied van inhuur een vrij constante uitvraag. De markttendens is dat het aan het einde van het raar wat rustiger wordt. In januari betekent dit dat teams en manager aan het opstarten zijn en gaan kijken hoe ze dingen precies gaan inrichten. Dit leidt in eerste instantie tot meer inhuur, omdat het nog onzeker is hoe teams zich gaan vormen. Wie blijft er en wie niet? Veel teams lopen in deze periode sneller leeg, waardoor er een capaciteitsprobleem ontstaat. Dit heeft natuurlijk weer een positief effect voor de interimmers.

Vraag en aanbod
De aanvragen voor freelancers zijn op dit moment heel breed, iets wat door zal zetten in het nieuwe jaar. Ze wisselen van customer experience marketeer tot senior communicatieadviseur. Er wordt dus eigenlijk in de volle breedte expertise gevraagd binnen onze niche.

Mede ingegeven door de wet DBA zie je wel dat met name in de overheid er sterk wordt gelet op een goede balans tussen freelance en gedetacheerden. Je ziet hier dus een toename in de vraag op het gebied van detachering. Dit gaat ook nog eens hand in hand met een hogere vraag naar medior profielen. Dat zijn de mensen met vijf tot zeven jaar ervaring. Freelancers zijn over het algemeen zwaarder dan dit profiel en dus zie je met name op die profielen een behoefte aan gedetacheerden. Mediors in dienst zijn van bureaus en nog bepaalde kennis en ervaring kunnen opdoen aan de hand van training en begeleiding; iets waar SchaalX specifiek op insteekt.

Welke expertise wordt er gevraagd aan freelancers?
Bij SchaalX zien we dat de expertise die wordt gevraagd aan freelancers steeds specifieker over bepaalde topics gaat. Ons advies is dan ook: zorg dat je een specifiek specialisme kunt bieden waardoor je een snel en herkenbaar profiel hebt voor de manager.

De meeste inhuur op de freelance markt is momenteel voor 32 tot 36 uur per week. Wel zien we dat de afgelopen jaren er soms minder uur beschikbaar is, mede door het beschikbare budget, en dat het soms ook puur aanvragen zijn i.vm. piekwerkzaamheden die buiten het team moeten worden opgepikt.

Het advies van SchaalX aan de ‘freelancer van 2023’
Om mee te kunnen bewegen met de freelance markt is natuurlijk altijd belangrijk om bij te blijven. Kies een specialisme, ontwikkel jezelf en kies altijd een project dat je uitdaagt, waar je jezelf kan ontwikkelen en waar je gelukkig van wordt in plaats van alleen maar gaan voor een hoger tarief. Kies verder ook voor A-merken; merken die goed staan op je cv, waardoor recruiters of bemiddelingsbureaus heel snel kunnen zien dat jij je goed staande kunt houden. Op deze manier kan jij als freelancer weer het meeste uit je carrière halen in 2023!

De freelance markt in 2023