De coronacrisis daagt ook de recruitmentbranche uit om sneller te innoveren en laat zo ook in positieve zin haar sporen na. Nog meer dan voorheen is het tijdens het proces van werving en selectie van belang om maatwerk te leveren, nieuwe technologie te omarmen en op andere manieren duurzame verbindingen te maken. Wat ik zelf een mooi voorbeeld vind is een recente samenwerking tussen pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en SchaalX, die leidde tot een van de allereerste 100% digitale sollicitatieprocedure binnen PGGM, die uit nood werd geboren toen het kantoor werd gesloten voor alle bezoek.

Werving en selectie in de 1,5 meter samenleving
Bij het ingaan van de lockdown was het ineens niet meer mogelijk voor werkgevers en sollicitanten om elkaar ‘live’ te spreken. Voor de meeste organisaties betekent dit een grote trendbreuk met het ‘oude normaal’. Zeker voor vaste posities is de hang naar fysiek contact zeer begrijpelijk als je bedenkt dat je van beide kanten een lange termijn commitment wilt aangaan en elkaar dus in ieder geval wel even in de ogen wilt hebben gekeken. Het weerhield Arnoud Korporaal, manager marketing & communicatie bij PGGM er echter niet van een door SchaalX gefaciliteerde sollicitatieprocedure te voeren, volledig op afstand via een reeks videogesprekken. Op die manier werd Marlijn van Opzeeland de eerste sollicitant die zonder fysiek contact werd aangenomen voor de belangrijke positie van customer journey marketeer in zijn team.

Digitale sollicitatieprocedure

Digitale sollicitatieprocedure 
De acute omslag naar volledig digitaal solliciteren – toch al een spannende situatie – was natuurlijk even wennen. Marlijn: “Normaal gesproken maak je je klaar voor je sollicitatie en stap je op de fiets. Onderweg neem je nog even door wat je ook alweer wilde zeggen en controleer je kort of je er professioneel uitziet. Die traditionele manier van solliciteren was er nu niet meer!” Toch zien zowel Marlijn als Arnoud grote voordelen aan deze nieuwe manier van werken.

Paradox: online solliciteren is júist persoonlijk 
Zo bleek het hebben van een videogesprek vanuit huis er paradoxaal genoeg voor te zorgen dat er sneller een connectie ontstond tussen de sollicitant en de werkgever. Arnoud: “Je voelt meer verbondenheid, zeker in deze bijzondere situatie waarin iedereen in hetzelfde schuitje zit. Het is daarmee intenser, paradoxaal genoeg maak je daardoor eigenlijk beter contact dan bij een één op één gesprek.” Dat de nieuwe manier van solliciteren een persoonlijke touch toevoegt wordt ook door Marlijn beaamd. “Je zit in een vertrouwde omgeving waardoor je veel minder nerveus bent voor een belangrijk gesprek. Tijdens een videogesprek vanuit huis kom je echt terecht in de persoonlijke omgeving van de ander. Zo vormde de wereldkaart die aan mijn muur hing gelijk voer voor leuke gespreksstof.”

De snelheid van digitaal solliciteren
Een ander voordeel van de online sollicitatieprocedure was de snelheid waarmee het proces gepland kon worden. Nu de gesprekken geen reistijd meer vergden was het gemakkelijker om een moment te vinden waar beide partijen beschikbaar waren. Marlijn: “Geen reistijd, geen kans of files, vertraagde treinen of een verwaaid kapsel. Gewoon even de wifi checken en ready to go!”

Tips voor een succesvolle online sollicitatieprocedure 
De unieke samenwerking tussen SchaalX en PGGM in deze procedure is goed bevallen.Toch zijn er belangrijke verschillen gebleken tussen offline solliciteren en solliciteren via een videogesprek. Voor hen die ook aan de slag willen met het opzetten van een online sollicitatieprocedure heeft Arnoud daarom een aantal handige tips: “Bereid het proces en de vragen vooraf voor en zorg voor een goed beeldscherm. Houd er rekening mee dat videobellen met meer dan twee personen via telefoon niet werkt.” Ook is het belangrijk om de werkwijze van tevoren door te spreken: “Zorg dat iedereen weet hoe de verbinding tot stand komt. Wie belt wie?” Solliciteren op video is een inspannende bezigheid. Arnoud: “Maak het gesprek niet te lang, deze manier van solliciteren vergt veel concentratie dus houd rekening met de energie van de deelnemers.”

Voor PGGM was deze samenwerking een succes. Wil jij met mij in gesprek over digitale sollicitatieprocedures, of zoek je naar een andere maatwerkoplossing voor jouw wervingsproces? Neem dan contact met mij op zodat wij elkaar kunnen blijven inspireren met creatieve en innovatieve ideeën! 

Snel je team versterken?

Erik denkt graag met je mee. Plan een vrijblijvend adviesgesprek of bel haar direct.

De digitale sollicitatieprocedure: een blijvend succes?