Ben jij een ambitieuze starter met 0-2 jaar werkervaring en er klaar voor om aan jouw carrière te beginnen? En wil je voor toonaangevende organisaties werken terwijl je daarnaast je kennis blijft vergroten? Dan is een traineeship iets voor jou. Waarom? Wij zetten de voordelen van een traineeship op een rij!

Wat is een traineeship?

Een traineeship geeft starters de kans om zich te ontwikkelen tot specialist in een vakgebied. Ondanks dat er veel verschillende vormen van een traineeship bestaan, staat de combinatie van werken en leren centraal. De lengte van een traineeship kan variëren van enkele maanden tot een aantal jaar.

Voordelen

Werken en leren
Een groot voordeel van een traineeship is dat je naast het werken blijft doorleren. Het opleidingstraject bestaat uit kennis- en vaardigheidstrainingen van externe experts. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor maak je een enorme ontwikkeling door tijdens het traineeship, wat jou verder helpt in de arbeidsmarkt.

Inzicht eigen kwaliteiten
Tijdens het opleidingstraject ga je aan de slag met je eigen kwaliteiten en vaardigheden. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en weet je na het traineeship wat jouw krachten en uitdagingen zijn. Dit helpt je bij het blijven ontwikkelen van jezelf en helpt bij het maken van je vervolgstappen.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens een traineeship word je gekoppeld aan een coach. Diegene kan jou helpen met het behalen van je doelen. Samen kijk je naar je sterke punten en je ontwikkelpunten, zodat je deze kunt verbeteren. Daarnaast kun je bijvoorbeeld sparren over dingen waar je tegenaan loopt binnen de organisatie om samen tot een oplossing te komen.

Mede trainees
Een ander groot voordeel van een traineeship is dat je vaak start met een groep andere trainees. Omdat iedereen zich in dezelfde situatie bevindt en start aan een nieuwe uitdaging, schept dit een enorme band met elkaar. Je kunt van elkaar leren en knelpunten met elkaar bespreken, maar ook voor gezelligheid en sociale contacten kun je bij elkaar terecht.  

Salaris vs ontwikkeling
Het salaris bij een traineeship ligt gemiddeld wel lager dan een startsalaris. Maar onthoud, je krijgt daarnaast ook nog een opleiding die voor je wordt betaald. En je doorgroeimogelijkheden zijn na een traineeship veel hoger. Waardoor je sneller op die medior posities komt én dus ook flinke stappen in je salaris maakt. 

Doorstroommogelijkheden
Aan het einde van je traineeship of opdracht heeft de organisatie een duidelijk beeld van jou en weten zij wat ze van jou kunnen verwachten. Wanneer zij tevreden over je zijn, bieden ze je vaak een baan aan en kan je doorgroeien naar jouw droomfunctie. Ook jij weet wat je van het bedrijf kan verwachten aan het einde van je traineeship, waardoor je de keuze makkelijker kan maken of je binnen dit bedrijf wilt doorgroeien. 

Wat is het verschil tussen een incompany en intercompany traineeship?


Bij een incompany traineeship volg je het traineeship binnen één organisatie. Je kunt binnen de organisatie verschillende rollen vervullen en komt er zo achter wat het beste bij jou past. Weet je bijvoorbeeld al welk type organisatie je leuk vindt, maar ben je nog niet helemaal zeker welke rol bij jou past? Dan past een incompany traineeship waarschijnlijk goed bij je.

Weet je daarentegen nog niet zo goed welke sector je het meest aanspreekt? Dan is een traineeship waarbij je opdrachten bij verschillende organisaties vervult goed bij jou. Dit noem je een intercompany traineeship. Een ideale kans om bij meerdere organisaties een kijkje in de keuken te nemen. SchaalX biedt een intercompany traineeship voor digital marketing en voor communicatie.

Benieuwd naar onze traineeships? 

Digital Marketing Traineeship

Communicatie Traineeship

Wat zijn de voordelen van een traineeship?