Over de loonkloof tussen mannen en vrouwen is al veel geschreven. Sinds onderzoek heeft uitgewezen dat mannen voor hetzelfde werk vaak een hogere beloning krijgen dan vrouwelijke collega’s, zwelt de vraag naar een eerlijke verdeling van salaris steeds verder aan.

Als bureau voor senior & executive search en interimbemiddeling volgen wij de salarisontwikkelingen. Onze cijfers uit 2019 en 2020 tonen een interessante trend die gevolgen heeft voor de loonkloof. Wist je dat werkervaring van grote invloed is op het salaris van met name vrouwen in het marketing en communicatie werkveld?

loonkloof anno 2020

Werkervaring loont
Uit analyse van de SchaalX-cijfers* uit 2019 en 2020 blijkt dat werkervaring een belangrijke variabele is bij het analyseren van de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen. We vergeleken de gemiddelde beloning voor groepen met 6 tot 10 jaar werkervaring met die van professionals met 11 tot 15 jaar werkervaring.

Naarmate het aantal jaar werkervaring toenam, werd de loonkloof tussen mannen en vrouwen steeds kleiner. In 2020 was de beloning voor vrouwen met 11 tot 15 jaar werkervaring zelfs hoger dan het salaris van mannen met evenveel werkervaring. Betekent dit dat het einde van de loonkloof in zicht is?

In de gevonden salaristrend schuilt een compliment aan vrouwen in het marketing en communicatie werkveld: blijf werkervaring opdoen en die meerwaarde tonen!

* Professionals met 6 tot 10 jaar werkervaring en professionals 11 tot 15 jaar werkervaring die door SchaalX zijn geplaatst in 2019 en 2020

Wat je nog niet wist over de loonkloof in 2020