Fulltime werken – of een ‘grote mensen baan’ zoals het soms ook wel eens wordt genoemd – we moeten er bijna allemaal aan geloven. Je wilt toch een mooie toekomst voor jezelf opbouwen. Je bent nu bezig met studeren, of bent al eventjes klaar. Hoe dan ook; je zoekt iets wat bij je past. Echter is dat niet altijd makkelijk te vinden. Hoe weet je dan wat bij je past? Je kan de gok nemen om lukraak te solliciteren voor een baan. Wellicht kom je toch ergens terecht waar het goed bevalt. Óf je gaat op zoek naar een traineeship. In deze blog ga ik je vertellen over mijn ervaring met een intercompany traineeship en het verschil met een startersbaan. Niet om je te overtuigen dat het ene beter is dan een ander, maar wel om je inzicht te geven over waarom ik voor een traineeship heb gekozen vs een startersbaan.

Voordat ik begin te vertellen over dit traineeship wil ik je wat meer context geven over mijn situatie ervoor. Gedurende de tijd dat ik studeerde had ik geen enkel idee waar ik terecht zou komen. Sterker nog; ik heb nog steeds geen idee. Na mijn bachelor kon ik mijn keuze nog uitstellen door een master te doen. Ik was toch al bezig met studeren, dus waarom ook niet. Maar op een gegeven moment komt het dan toch weer dichterbij.

Naast jijzelf beginnen andere mensen zich ook af te vragen wat je gaat doen na je studie. “Tja, dat weet ik zelf eigenlijk ook niet”, zei ik dan met een ongemakkelijke lach. Je zou je misschien afvragen, je hebt toch voor iets gestudeerd, waarom zoek je daar niet een baan in? Dit is inderdaad waar, maar als je interesses breed zijn kom je snel op een studie terecht waar je van alles wat leert, maar niets specifieks. Zo koos ik Online Culture als bachelor en Media Studies als master. Spijt van mijn keuzes heb ik niet. Ik volg liever iets waar mijn interesse ligt en uiteindelijk komt het wel goed. Daar geloofde ik ook wel in en dat zal ik blijven doen, alleen dat neemt niet weg dat ik nog steeds niet wist wat ik wilde doen.

Ik was geslaagd voor mijn Master. Ik was enorm blij, maar dit was ook eerder dan ik had gepland. Ik dacht eigenlijk dat het schrijven van mijn scriptie langer zou duren. De periode tussen het behalen van mijn diploma en een baan te hebben gevonden was voor mij redelijk stressvol. Ik wilde graag in Amsterdam blijven wonen dus dat betekende dat ik echt op zoek moest naar een baan. Dus tijdens het genieten van mijn welverdiende vakantie, ging ik op zoek naar een baan.

Traineeship vs startersbaan
Ik had me niet erg verdiept in een traineeship, maar ik stond er steeds meer voor open. Ik wilde sterker in mijn schoenen staan en meer ervaring opdoen in het werkveld. Met deze instelling begon ik het traineeship bij SchaalX en werd ik meteen ontvangen in een gezellige groep. Een paar weken en wat masterclasses verder kreeg ik een opdracht bij Circl, een duurzaamheidsproject van ABN AMRO op de Zuidas. Nu woon én werk ik gewoon in Amsterdam, helemaal ideaal! Doordat SchaalX een intercompany traineeship aanbiedt, kan ik bij meerdere bedrijven werken en verschillende functies uitproberen. Op deze manier kan ik erachter komen wat ik écht leuk vind.

Ik vind het fijn dat ik hier terecht ben gekomen. Dit zijn in ieder geval mijn bevindingen die ik heb opgedaan in mijn traineeship over de afgelopen maanden en die ik niet terugvond in een startersbaan.

  • Je hebt een achterban van leeftijdsgenoten die bij andere opdrachten zitten en waar je altijd op terug kan vallen.
  • Er is altijd iemand van SchaalX waar je op terug kan vallen als er iets aan de hand is, naast de manager van je opdracht.
  • Je hebt twee keer zo veel personeelsuitjes en -feestjes.
  • Je krijgt opdrachten die je als starter niet zo snel zou krijgen en je kan rondkijken bij bedrijven waar je normaal niet zo makkelijk binnenkomt.
  • Je hebt de masterclasses die je up-to-date houden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van communicatie en marketing.
  • Je wordt naast dat je wordt uitgedaagd op professioneel gebied ook uitgedaagd op persoonlijk vlak.

Zoals je hebt gemerkt vind ik keuzes maken zeer lastig. Daarom hoop ik dat ik met deze blog jou wel meer inzichten heb gegeven omtrent een traineeships vs startersbaan. Zodat het voor jou een stuk makkelijker wordt om de knoop sneller door te hakken. Wellicht tot snel bij SchaalX 😉

 

Benieuwd naar onze traineeships? 

Digital Marketing Traineeship

Communicatie Traineeship

Traineeship vs startersbaan