De decembermaand is een goed moment om even terug te blikken en te kijken hoe het staat met het verdiende geld van onze professionals. Salaris is ook toch weer in de top 2 gekropen van belangrijke arbeidsvoorwaarden. Een direct gevolg van een afnemende koopkracht. Alles is duurder geworden, huis, gas, water, licht, eten.

Als we kijken naar de salarisontwikkeling in het afgelopen jaar dat zien we één grote opvallendheid; het salaris van medior professionals met ongeveer 4 jaar ervaring is meer evenredig gestegen dan dat van anderen. Meer dan bij  ervaren, senior of executive professionals. Waar vorig jaar het salaris voor een medior professional met 4 jaar ervaring nog 3.750 bruto per maand voor 40 uur was is dat afgelopen jaar gestegen naar 4.050. Stijging van 8%. Salarissen voor een senior professional, zoals een sr communicatieadviseur zijn gestegen met een schamele 3%.  
 
Schaarste loont 
Het verschil in stijging in salaris is mogelijk te verklaren door schaarste. De vraag naar medior professionals is veel hoger dan het aanbod én het is moeilijk om deze professionals te vinden. We zien minder krapte in de vraag naar senior professionals.  
De grote vraag naar medior professionals zal ook komend jaar nog hoog zijn verwachten wij. Wil je je salarishuis echter een beetje binnen de kaders houden, dan kun je beter investering in jong talent.  

 

 

 

 

 

Inhuurmarkt 
Als het om inhuur van flex gaat dan zien we een andere ontwikkeling. De vraag naar flex inzet daalde in Q2 en Q3 als gevolg van economische onzekerheid, oorlog in Oekraïne, verkiezingen. En dat zie je terug in de inhuurtarieven. We zien normaal gesproken dat de meeste freelancers worden ingezet op een tarief tussen de E 80-90. In het afgelopen half jaar zagen we een verschuiving naar lagere tarieven, E 70-80. Afnemende vraag leidt in de flexmarkt vaak direct tot daling in de tarieven. Overigens zien we nu in de maand december dat de vraag weer hard aan het toenemen is, dus zullen we in Q1 van 2024 weer een stijging van de tarieven zullen zien. 

De opmerkelijke salarisveranderingen van 2023