Een traineeship in digital marketing.. wat brengt dat jou? Digital marketing is een breed veld, je carrière hangt dus voor een groot deel af van persoonlijke voorkeur: welk specialisme kies je? Welke route past bij jou? Om je een idee te geven van de verschillende mogelijkheden, gingen wij in gesprek met oud trainees van SchaalX. Dit keer spreken we Sem. In 2020 rondde hij het SchaalX traineeship digital marketing af, nu is hij Digital Marketing Coördinator bij Ford Nederland. Zo.. Lekker bezig Sem! Hoe heb je dat gedaan?

Studie, eerste werkervaring en nieuwe doelen
Sem: “Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd en hier ook een master in gedaan. Maar omdat marketing mij heel erg trok, heb ik mijn stages destijds bewust in dat veld gekozen. Tijdens de afstudeerstage van mijn master, bij Phillips, merkte ik dat werken bij een grote, internationale corporate goed bij mij past. De manier van werken en de cultuur, daar voelde ik me erg in thuis, daar wilde ik na mijn studie dan ook naartoe.”

Werken bij corporates én ontwikkelen
Na zijn studie stond Sem voor twee uitdagingen. De eerste: hoe kom je binnen bij de grote corporate namen? En twee: hoe zorg je er dan voor dat je je óók nog blijft ontwikkelen? Sem: “Wanneer ik vacatures bekeek bij organisaties die me aanspraken miste ik het gedeelte waar werd geïnvesteerd in mijn ontwikkeling, terwijl dat voor mij super belangrijk is. Daarom ben ik blij dat het traineeship van SchaalX op mijn pad kwam. Voor mij bracht het traineeship de perfecte mix tussen werken en ontwikkelen. Daarnaast is dit ook mijn kans geweest om functies te bekleden waar ik als net afgestudeerde anders nooit de kans voor had gekregen.”

Traineeship als kickstart
Hoe kan het dat je als young professional in het SchaalX programma op plekken komt waar je anders niet terecht zou komen? Sem: “De masterclasses geven je echt een enorme voorsprong. Meer dan je vooraf zou verwachten. De voorbereiding die je krijgt, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak, zorgt ervoor dat je er vanaf de eerste dag stáát in een organisatie. Je draait gewoon vol mee en kunt je waarde direct bewijzen door de kennis die je opdoet in de masterclasses toe te passen in de praktijk.” Sem mocht zich bijvoorbeeld bewijzen tijdens zijn eerste opdracht bij OXXIO, waar hij successen behaalde op het gebied van online marketing en conversieoptimalisatie. Zijn tweede opdracht voerde hij uit bij Nederland, waar hij het aflopen van zijn opdracht,

Persoonlijke groei, fouten maken en klankbord
Sem: “Wanneer je eenmaal onderweg bent met het traineeship groeit je kennis super snel. En wanneer je dan wél een keer vastloopt, kun je terugvallen op het traineeship en de begeleiding die je krijgt. Je moet niet bang zijn om fouten te maken, dat gaat je sowieso gebeuren. Maar daar leer je ook meteen het meeste van!” Dat leren van fouten en focussen op groei zit sterk verweven in de opzet van het traineeship. Sem: “Voor mij waren de terugkomdagen waar ik met de elf trainees uit mijn groep samen op kantoor kwam en kon sparren echt een meerwaarde. De combinatie van gezelligheid en tegelijkertijd vakinhoudelijk van elkaar leren werkte goed. Daarnaast vond ik de masterclasses gericht op persoonlijk leiderschap heel leerzaam. Tijdens die sessies kom je erachter wat jou energie geeft, wat je juist energie kost en wat je motivaties zijn. Deze inzichten gaven mij weer meer scherpte en een doelbewuste focus in mijn werk.”

Advies aan startende digital marketeers
Wat je deelt, vermenigvuldigt zich. Het traineeship heeft Sem veel gebracht: zowel kennis als ervaring. Welke adviezen kan hij delen met startende digital marketeers?

Sem: “Ik heb eigenlijk twee adviezen, en ze houden beiden verband met openheid. De eerste is: staar je niet blind op een specialisme. Marketing is breed, dus een specialisme kun je altijd nog vinden. Een brede basis geeft je de mogelijkheid om je te ontwikkelen zonder tunnelvisie. Mijn tweede advies is een coach of mentor te vinden met wie je echt kunt sparren, en je daarin kwetsbaar op te stellen. Als starter heb je een vrijbrief om alles te vragen, maak daar gebruik van. Van je collega’s kun je veel leren, ook als ze in een totaal ander vakgebied werken.”

Is dit ook iets voor jou?
Geef jouw carrière in digital marketing net zo’n grote boost als Sem! Ontdek ons traineeship Digital Marketing.

Hoe young digital marketeer Sem zijn digital carrière een boost gaf