Tim de Zeeuw werkt voor bij Element NL als interim communicatie adviseur. Hij opereert in het hart van de politiek in Den Haag; de energietransitie staat bovenaan de agenda.  Benieuwd hoe Tim zijn opdracht ervaart?

‘’Ik kende SchaalX al via een communicatie congres én dus was het lijntje snel gelegd toen ik op zoek was naar een freelance opdracht”. En nu ben ik aan de slag bij Element NL, de branchevereniging voor olie en gas. De organisatie behartigt de belangen van twaalf gasproducenten en twee geassocieerde leden, namelijk de twee grootste gasleidingen die door de Noordzee lopen. We zijn bij Element NL volop bezig met de energietransitie en daar komt veel communicatie bij kijken.

Ik had nog geen ervaring in deze sector én heb me echt even moeten vastbijten in de materie om te leren hoe deze wereld in elkaar zit. Dat maakt het werken op interim basis interessant én uitdagend.

De organisatie opereert midden in het politieke Den Haag. Er is veel dynamiek, de oliebranche is enorm aan het veranderen. Het is niet meer vanzelfsprekend om gas te boren en te produceren. Er is een actie agenda opgesteld waaraan de leden zich hebben gecommitteerd. Daardoor heb ik, binnen deze kaders, best wel wat vrijheden in mijn werk.

Ik houd mij bezig met de lancering van campagnes, het maken van content en het organiseren van congressen. Daarnaast hou ik mij bezig met de positionering van onze voorzitter. Sinds 1 september hebben wij een nieuwe voorzitter en we willen haar een vliegende start geven. Hiervoor zetten wij communicatie in op de juiste platformen en op de juiste momenten.

Hoe ervaar jij het freelance vak?

‘’Toen ik in loondienst werkte merkte ik dat ik steeds meer in de reguliere processen terecht kwam.

Als freelancer kom je binnen bij een organisatie om echt iets te brengen. Je bent vaak bezig met nieuwe ideeën ontwikkelen en hebt een adviserende rol. Dat merk je echt. De mogelijkheden bij een organisatie zijn veel groter. Vaak zit je ook op projecten die nieuw zijn en waar veel vrijheid is. Mijn tip voor andere freelancers is om met een open houding de opdracht in te gaan, altijd vragen te blijven stellen en ondernemend te zijn. Ik zou ook altijd blijven kijken naar kansen om iets te ondernemen.’’

Even voorstellen

Sinds maart werk ik als freelancer bij Element NL. Daarvoor heb ik gewerkt bij Coöperatie VGZ, Future Communication, SmartWayZ.NL, Aegon, Rijkswaterstaat, Bruna, Gemeente Almere, Belastingdienst, Rabobank, Telegraaf en Eindhovens Dagblad. Naast mijn werk als freelancer ben ik eigenaar van Acqua Fa Male, een wijnhandel die de passie en het verhaal van de Italiaanse wijnboeren centraal zet.

 

Een kijkje achter de schermen bij: Tim de Zeeuw