“Het uitspreken van mijn wensen, heeft mij een volgende carrière stap opgeleverd”, Melvin van der Waal is sinds anderhalf jaar freelancer. Wat begon als aftasten met een opdracht naast zijn loondienstcontract is inmiddels uitgegroeid tot fulltime freelancen. Van minder leuke inzichten tot leerzame momenten: de wijze lessen van Melvin lees je hieronder.

Leg afspraken zwart op wit vast

Er is één specifieke situatie waar ik écht van geleerd heb. Ik werkte bij een bedrijf waar ik een contractverlenging aangeboden kreeg én waarbij een aantal beloftes werden gemaakt voor de toekomst. Omdat ik een vriendschappelijke en fijne relatie had met mijn werkgever, vertrouwde ik op de mondelinge afspraak die we hadden gemaakt. Maar na een jaar bleek iedereen dat vergeten te zijn.  

Hier heb ik van geleerd dat het echt heel belangrijk is om alles zwart op wit vast te leggen. Hoe goed de onderlinge band ook dan ook is. Daardoor heb ik mij voorgenomen geen belangrijke beslissingen of een overstap te maken zonder iets op papier te hebben staan. Het hoeft geen uitgewerkt contract te zijn. Een mailtje of berichtje met de voorwaarden is ook prima, maar het moet wel zwart op wit staan. Met een mondelinge afspraak sta je in dit soort situaties helaas niet sterk.

Maak je wensen bespreekbaar

Voor mij is het leukste inzicht geweest dat je de overstap van loondienst naar volledig freelancen helemaal niet in één keer hoeft te maken. Ik ben iemand die van zekerheid houdt en niet zo snel risico’s durft te nemen. Daardoor kan een overstap naar freelancen best spannend zijn. Mijn advies: ga het gesprek aan met je werkgever en bespreek of een combinatie van beide mogelijk is. Vaak is er dan veel meer mogelijk dan je denkt.

Dat heb ik ook gedaan. Ik ontdekte dat ik niet de meeste energie haalde uit het werken van vijf volle dagen in loondienst. Ik begon na te denken of ik wilde freelancen, maar vond de stap te groot om in een keer te zetten. Toen er een toffe opdracht voor één dag in de  week voorbij kwam ben ik het gesprek aangegaan met mijn toenmalige werkgever. Daarin kwamen we  erachter dat het eigenlijk een win-win situatie zou zijn voor ons allebei. Mijn workload bleek ook mogelijk te zijn in 4 dagen en dus kon ik één dag per week vrij spelen om te gaan freelancen. Op deze manier kon ik erachter komen of freelancen iets voor mij zou kunnen zijn en of ik het de stap waard zou vinden om volledig te gaan freelancen als de kans zich voor zou doen.

Doen waar je energie van krijgt

Ik zat in een situatie waarin het een logische stap zou zijn om na verloop van tijd een meer leidinggevende rol te krijgen. Ook in mijn omgeving hoorde ik veel mensen over hun ambitie om leiding te geven. Maar ik vroeg me steeds sterk af of ik dat ook wel wilde doen. Ik ben namelijk iemand die het veel leuker vindt om te sparren met collega’s over de inhoud in plaats van dat ik iemand zijn planning en werk moet beoordelen. Het delen van kennis middels  presentaties, workshops en het actief meedoen aan panels is iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. 

Nu ik de stap van loondienst naar freelance heb gemaakt merk ik dat je ook echt wordt ingehuurd op basis van je kennis en ervaring in een bepaald vakgebied. Het loslaten van de verwachtingen van anderen én kiezen voor iets waar je écht energie van krijgt is voor mij een enorm waardevolle les geweest.

Even voorstellen

Mijn naam is Melvin van der Waal. Ik ben 29 jaar en nu ongeveer 1,5 jaar freelancer. Ik heb een opleiding gedaan in communicatiewetenschap en journalistiek. Het was vroeger dan ook mijn droom om het NOS-journaal te presenteren, maar uiteindelijk ben ik toch in de muziekindustrie beland. In deze industrie heb ik voor platenmaatschappijen, agencies en tijdschriften gewerkt. Toen COVID kwam heb ik de keuze gemaakt om bij een reclamebureau te gaan werken omdat ik graag dingen breder wilde kunnen vermarkten op social media. Door veel kennis en ervaring op te doen gedurende deze tijd, vond ik het nu wel de juiste stap om voor mijzelf te beginnen. Op het moment dat ik de kans kreeg om als freelancer terug de muziekindustrie in te stappen, was mijn keuze snel gemaakt. Momenteel werk ik dan ook al ruim 1.5 jaar voor de legendarische muziekband 2 Unlimited met veel energie en plezier.

Sinds kort ben ik ook door SchaalX geplaatst bij Bloemenbureau Holland. Een bureau dat campagnes maakt voor consumenten over bloemen en planten. Mijn rol is om het online verhaal aan de corporate kant naar een hoger niveau te tillen door de achterban in de sierteeltsector te informeren met aansprekende content via social media. Daarnaast houd ik me vooral bezig met advertising, de website en de nieuwsbrief. Ondanks dat ik hier pas sinds kort ben begonnen, vliegen de dagen voorbij en vind ik het leuk om mijn kennis met volle overgave over te brengen.

Ik hoop de komende jaren nog veel meer te doen, uiteraard ook met andere merken in verschillende industrieën. Uiteindelijk is het mijn doel om voor meerdere klanten en bedrijven tegelijkertijd te gaan werken. Idealiter zou ik naar een situatie toe willen waarbij ik voor vier of vijf verschillende bedrijven tegelijkertijd werkzaam ben.

 

3 wijze lessen van Melvin van der Waal