Jonge digitale communicatieprofessionals met politiek bestuurlijke kennis helpen je digitaal vooruit.

De vraag naar digitale communicatieprofessionals is groot, maar het is niet altijd eenvoudig om ze uit de markt te halen. Met ons traineeship voor digitale communicatie voor het publieke domein dichten wij het gat tussen een digitale generatie en organisaties.

We nemen veelbelovende jonge communicatieprofessionals in dienst en leiden hen in anderhalf jaar op tot digital communicatieprofessionals gespecialiseerd in communicatie binnen het publieke domein.

Trainee Melany maakt samen met een grote gemeente de Instagram-data écht relevant

Met steeds meer uitdagingen in de digitale wereld, waarin veranderingen even snel als complex zijn, groeit de behoefte aan digitale talenten. Overal. Zeker nu digitale participatie rap toeneemt en (streven naar) digitale inclusie zelfs wettelijk verplicht is. Voor de vertaling van onlinedata naar communicatie zetten organisaties en instellingen dan ook steeds vaker specialisten in. Jonge en hoogopgeleide professionals die niet alleen een scherpe visie hebben, maar ook direct inzetbaar zijn in het team.

Een digitale topper, vol energie, iemand met een frisse blik die meteen kan meedraaien in het media-team. Maar ook over de capaciteiten beschikt om de nodige projecten mee vorm te geven. Naar zo’n talent was de gemeente Amersfoort op zoek om snelle digitale stappen te kunnen zetten. Precies wat trainee en Digital Young Professional Melany van SchaalX daar nu doet. Dat en meer. De deelneemster aan het Digital Young Professional Public-programma versterkt sinds vijf maanden de communicatie-afdeling van de ‘Keistad’.

Lees verder

Verschil maken
,,Ik voelde me al heel snel thuis bij de gemeente Amersfoort”, vertelt Melany. ,,Aan de ene kant vind ik het fijn om zoveel mogelijk praktisch te kunnen ondersteunen, maar kan ik ook een verschil maken met nieuwe ideeën. En zo straks ook echt iets achterlaten.” Melany pakt ad hoc taken op en bijt zich intussen vast in meerdere grote projecten. ,,Amersfoort is uitgeroepen tot dé onderwijsstad van 2020, dat is iets om trots op te zijn, en dat wil je als gemeente natuurlijk goed naar buiten brengen.” Melany maakte een plan en interviewde mensen uit het werkveld, met als insteek: waarom is Amersfoort dé onderwijsstad? Om vervolgens al die informatie via de beschikbare kanalen naar buiten te brengen en zo een zo groot mogelijke zichtbaarheid te creëren.

Posts op social media
Tegelijkertijd is Melany ook druk bezig met alle socialmedia-kanalen, doelgroepcommunicatie en de online reputatie van de gemeente Amersfoort. Dat doet ze op verschillende manieren. Van heel praktisch, het opzetten van een livestreamuitzending van een interview met een wethouder op Instagram bijvoorbeeld, tot het monitoren van alle posts die de gemeente op de socials plaatst. Bij het laatste meet ze niet alleen het bereik van de berichten, Melany onderzoekt ook de reacties van het publiek, oftewel het sentiment. Waardevolle informatie die gebruikt kan worden voor een communicatiestrategie. ,,Er wordt veel gepost, van berichtgeving over praktische zaken tot besluiten. Het gaat hier om heel veel informatie waar de inwoner van de gemeente wat aan heeft. Maar die vindt er natuurlijk vaak ook wat van. Met de reacties op social media kun je actie ondernemen in de opvolgende communicatie.”

Sentiment meten
Al zijn social media-sentimenten volgens haar nog altijd lastig te meten, deze data kan wel bijzonder nuttig zijn. Melany is dan ook druk bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden binnen dit kanaal. Hoe verbeter je bijvoorbeeld je online reputatie, hoe meet je en hoe stuur je daarop? En dat levert aan het einde van Melany’s traject ook een aanbeveling op voor de gemeente. ,,Een mooi voorbeeld, de gemeente post een bericht over het nieuwe parkeerbeleid. Dan zijn er veel mensen die daar een mening over hebben. Ze vinden het goed, niet goed, of opperen bijvoorbeeld dat er daar meer gehandhaafd moet worden. Als je deze informatie goed gebruikt, en idealiter in een oogopslag kunt zien in een dashboard, dan kun je daar gericht vervolgstappen op ondernemen.”

Dashboarding
Dankzij haar grote interesse in data-analyse krijgt Melany veel energie van haar rol in het data-team. Omdat ze verantwoordelijk is voor social media, kan ze haar kennis van metingen en tooling goed toepassen. “Het kennen en gebruiken van de juiste tools is ontzettend belangrijk om de verschillende vormen van data goed inzichtelijk te maken.” De betekenis van een metric kan per social media-kanaal anders zijn. Dat maakt de interpretatie een precies werkje, vindt Melany: “En dan heb ik het nog niet eens over de diverse manieren van meten die je tegenkomt bij alle tools! Je moet echt opletten of de gegevens die je terugkrijgt wel kloppen, anders ben je ongemerkt appels met peren aan het vergelijken.” Om er zeker van te zijn dat de inzichten juist zijn, houdt ze de analyses nauwlettend in de gaten en denkt ze mee over de implementatie van nieuwe tooling.

Vernieuwing en versnelling
Bij de gemeente Amersfoort voelt Melany zich inmiddels een waardevolle aanvulling op het team. En dat krijgt ze ook terug als feedback: een bekwame digital young professional die extra stappen zet, en zelf heel goed meedenkt. Melany draagt niet alleen bij aan de vertaling van data naar communicatie, maar is ook op onderzoek gegaan naar de data-behoefte bij de gemeente. Daarnaast heeft ze het in een dashboard plaatsen van de social media-data naar zich toe getrokken, denkt ze kritisch mee over een veelvoud aan vraagstukken en deelt ook veel kennis vanuit haar interne masterclassprogramma, dat een belangrijk onderdeel vormt van het Digital Young Professional-traject van SchaalX. Melany besluit: ,,En ik doe hier natuurlijk de nodige ervaring op en krijg de kans al deze theoretische kennis in de praktijk te brengen. Op mijn eigen manier zorg ik voor vernieuwing en versnelling op digitaal vlak. Dat maakt de samenwerking een absolute win-winsituatie!”

Benieuwd hoe werken met trainees jou kan helpen?

Neem contact op met Marieke voor meer informatie.

Meer informatie Download meer informatie

Wil je meer lezen over digitale communicatie voor het publieke domein? Download dan ons kennisdocument.
Download hier

Lees meer verhalen over het Digitale Communciatie voor de Publieke Sector traineeship bij SchaalX

Door young professionals

Nieuwe website en doelgroepbereik voor ROM Utrecht Region

Bart en Angela hielpen digitaal versnellen

Door young professionals

Young Digital Marketeers ondersteunen digitale transitie van energiegigant

Marketing trainees helpen digitaal versnellen

Door young professionals

Young Digital Professionals inspireren gemeente Utrecht

Getting things done in digital - Bootcamp

Dit zeggen onze opdrachtgevers over
de Digital Young Professionals

Marleen Kwak

Afdelingsmanager Publiekscontact en Advies bij Gemeente Amersfoort

“Speciaal voor ons geselecteerde communicatietalenten die leergierig zijn en waar wij zelf ook van leren.”

Lees verder

“Speciaal voor ons geselecteerde communicatietalenten die leergierig zijn en waar wij zelf ook van leren.”

In Amersfoort hebben we nu voor de tweede keer een trainee aan boord via SchaalX en dat bevalt uitstekend. Met trainees van SchaalX halen we speciaal voor ons geselecteerde communicatietalenten binnen die leergierig zijn en waar wij zelf ook van leren. Ze zijn sterk in hun eigen vakgebied en daardoor direct inzetbaar in het team. Daarnaast doen ze een of twee opdrachten op een terrein waarop zij zich willen ontwikkelen en waarop wij behoefte hebben aan ondersteuning. Ze worden begeleid en bijgeschoold vanuit SchaalX en ook onze eigen collega’s kunnen aan deze bijscholing deelnemen. Dit alles maakt de samenwerking met SchaalX voor mij een duidelijke win-win situatie!

Trudy van den Oosten

Hoofd communicatie bij Diakonessenhuis

“De nieuwste inzichten in het vak en een frisse blik op onze werkwijze.”

Lees verder

“De nieuwste inzichten in het vak en een frisse blik op onze werkwijze.”

Werken met een young professional is bijzonder omdat zij de nieuwste inzichten in het vak meebrengen en een frisse blik heeft op onze werkwijze.

Best een hoop informatie hé?

Begrijpelijk. We hebben de informatie overzichtelijk voor je samengevat. Download het factsheet hier!

Ken jij de ontwikkelingen in digitale communicatie voor het publieke domein?

In het de rollercoaster van digitale vooruitgang lees je o.a. over de vier belangrijkste ontwikkelingen en trends!