Ben jij wel eens benaderd voor een nieuwe functie? Of solliciteer je liever uit eigen beweging? Als consultant bij SchaalX zie ik beiden vaak gebeuren. Wanneer ik voor een opdrachtgever op zoek ga naar geschikte kandidaten voor een vacature spreek ik mijn netwerk aan op meerdere manieren. Hierbij hebben mensen die actief solliciteren vaak een streepje voor. Ik leg je graag uit waarom, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. 

sollicitatiegesprek voeren als manager

Het netwerk van een consultant: weet wat er speelt
Wanneer je op zoek bent naar een baan die bij je past, of bij wilt blijven met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, is het een goed idee om in contact te blijven met SchaalX. Bijvoorbeeld door je in te schrijven als kandidaat, je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Voor ons is dat contact veel waard: we houden onze omgeving graag op de hoogte van wat er speelt, delen vacatures en houden tegelijkertijd jouw ontwikkeling in de gaten. Dat laatste helpt ons inschatten of jij eventueel de gouden kandidaat bent voor één van onze opdrachtgevers.  

Vind jij ons, of vinden wij jou?
Wanneer we voor een opdrachtgever op zoek gaan naar de beste kandidaten voor een vacature, delen we die vacature met ons netwerk. Op deze gedeelde vacatures krijgen we vaak veel reacties. Omdat het vervullen van vacatures om enige snelheid vraagt, gaan we niet afwachten tot een geschikte kandidaat solliciteert en benaderen we ook zelf actief ons netwerk. Word jij door ons benaderd? Dan mag je dat zeker zien als compliment. Het betekent dat jij een goede indruk hebt achtergelaten en wij jou vinden passen bij een bepaalde vacature.

Toch raad ik je aan om ook zelf actief te reageren op vacatures die je aanspreken, en niet te wachten tot je wordt benaderd. Mensen die uit eigen beweging solliciteren hebben vaak veel intrinsieke motivatie en zijn daarom overtuigender en doelbewuster tijdens een procedure. Maar het belangrijkste punt is dat jouw voorkeuren en ervaring voor bepaalde rollen ook kunnen veranderen. Door actief te solliciteren weet je zeker dat wij een actueel beeld krijgen over jou en weten we zeker dat jij enorm gemotiveerd bent. 

Zijn mijn kansen minder groot op het moment dat ik benaderd word?
Natuurlijk is het niet zo dat de kandidaten die we zelf benaderen geen kans maken. We benaderen jou omdat we denken dat je goed zou passen bij een bepaalde rol. Wanneer jij mij met een sterke motivatie overtuigt van jouw enthousiasme gaan we samen vol energie de procedure tegemoet. 

Gelijk beginnen met actief solliciteren? Bekijk dan onze vacatures in marketing, communicatie en digital

Verstuur jij een actieve sollicitatie? Dan sta je automatisch 1-0 voor