Slechte communicatie vanuit het management is bij uitstek de grootste ergernis op de Nederlandse werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en SchaalX onder ruim 3.500 professionals in loondienst. De meeste ergernissen zijn te wijten aan het gedrag van collega’s. Dus werknemers die als goed voornemen hebben om in 2018 een leukere collega te zijn, kunnen aan de slag om deze top 10 ergernissen te voorkomen:

  • Slechte communicatie vanuit het management
  • Collega’s die hun verantwoordelijkheid niet nemen
  • Collega’s die zich niet aan afspraken houden
  • Roddelende collega’s
  • Een rommelige werkruimte
  • Onprettig klimaat (te koud of te warm)
  • Lange vergaderingen
  • Collega’s die luidruchtig werken
  • Slechte koffie
  • (Telefoon)gesprekken van collega’s in dezelfde ruimte

De aanvoerder van de lijst toont aan dat het management de grootste veroorzaker is van ergernissen bij werknemers. Ingrid Schipper (managing partner SchaalX): “We horen het vaak van kandidaten die bij ons op gesprek komen. Het lijkt zo makkelijk en toch merk je in veel gevallen dat informatie niet goed doorkomt op de werkvloer en dat veroorzaakt onvrede bij de medewerkers. Aandacht voor het aanhaken van je medewerkers wordt nog steeds enorm onderschat door het management.”

Liever geen kerstliedjes meezingen

Vooral de jongere generatie (25-34 jaar) ergert zich enorm aan luidruchtige collega’s. Hoewel je misschien denkt dat deze generatie juist de volumeknop harder zet, blijkt het tegenoverstelde waar. Dus, blèr jij op je werk ongegeneerd mee met de Skyradio Christmas songs in het bijzijn van je jongere collega? Dan kun je beter even je oortjes inpluggen en in gedachten meezingen.

Slappe bak of koffiepoeder

De meeste Nederlanders moeten hier niet aan denken. Van de mensen die zich aan slechte koffie ergeren, zijn het de mannen bij wie de ergernis het grootst is (78%). Bij vrouwen is die ergernis een stuk minder groot (22%). Verder is de ergernis aan slechte koffie bovengemiddeld groot bij mensen onder de 35 jaar.

Lange vergaderingen niet weggelegd voor 50+’ers

Ellenlange vergaderingen waar maar geen einde aan komt: juist 50+’ers ergeren zich hier groen en geel aan. Laat hen maar gewoon hun werk doen en kom niet aan met een dag vol vergaderingen, daar wordt je oudere collega echt niet happy van.

Over Intelligence Group

Intelligence Group richt zich op het verzamelen, opslaan en verrijken van arbeidsmarkt gerelateerde data ten behoeve van de verbetering van de werving van werkgevers en de employability/arbeidsmarktkansen van werknemers. Deze data wordt in een grote diversiteit beschikbaar gesteld aan opdrachtgevers, zoals via rapporten, dashboards en API’s.

De resultaten uit dit onderzoek zijn afkomstig uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Dit is een continu onderzoek dat sinds 2003 elk kwartaal wordt afgenomen onder circa 4.000 unieke respondenten. Op jaarbasis worden minimaal 15.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (inclusief studenten, scholieren en zzp’ers).

Snel je team versterken?

Ingrid denkt graag met je mee. Plan een vrijblijvend adviesgesprek of bel haar direct.

Dit zijn de 10 grootste ergernissen op het werk