De begrippen komen je vast niet onbekend voor: agile, lean en scrum. In steeds meer organisaties wordt dit geïntegreerd. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen en hoe wordt het toegepast? Belangrijk om te weten, want misschien is deze kennis (en ervaring ermee) wel een belangrijke eis in jouw volgende baan. Daarom zet ik voor jou de feiten op een rijtje! 

Lean
Lean is een managementstijl of een bedrijfsfilosofie die gericht is op het creëren van waarde voor de klant. Binnen alle bedrijfsprocessen moeten de medewerkers zich afvragen of deze klantwaarde toevoegen of dat deze acties invloed hebben op de omzet of marges. Als het niets toevoegt, wordt dit gezien als verspilling en wordt dit proces gestopt. Het elimineren van deze verspilling zal leiden tot kortere doorlooptijden en een hogere klanttevredenheid. Het bekendste voorbeeld is het Toyota productie systeem, waarbij continu wordt onderzocht wat de klant wil en de productie hierop wordt aangepast. Zelfs in tijden van recessie kon Toyota door dit systeem winst boeken in tegenstelling tot veel bedrijven met massaproductie.

Agile
Agile betekent letterlijk behendig en lenig. Deze termen staan dan ook centraal binnen de agile manier van werken. Tussen agile en lean zijn veel overeenkomsten, zo staat bij beide het eindresultaat en het constant verbeteren centraal. Hierdoor is het lastig om een duidelijke scheiding tussen de twee te maken. Het grootste verschil is dat lean vaak betrekking heeft op een productieproces en agile op een manier van werken door een team of afdeling om een concept of idee te ontwikkelen. Door kort en cyclisch te werken, kan een team snel reageren op de veranderingen in de markt. Een goed voorbeeld is het ‘Spotify- model’. Hierbij zijn de managementlagen geschrapt en ligt de verantwoordelijkheid bij de teams zelf. De teams kunnen hierdoor veel sneller (onderdelen van) diensten opleveren, testen en verbeteren.

de verschillen tussen agile, lean en scrum

Scrum
Als fervent liefhebber van de All Blacks (het Nieuw-Zeelandse rugbyteam) was ik zelf natuurlijk al lang bekend met scrum . De laatste jaren is scrum ook erg populair binnen het bedrijfsleven. Scrum is één van de methodieken die een bedrijf kan toepassen om agile te kunnen werken. Bij scrum wordt gewerkt met zelfsturende multidisciplinaire teams. De teams werken in sprints die 2 tot 4 weken duren. In het team bepaalt de product owner de prioriteiten in het proces en zorgt de scrum master voor de juiste begeleiding en faciliteert hij het team in hun werkzaamheden. Het voordeel van deze methode is dat je korte doelen kunt stellen, deze snel kunt bijstellen en een product snel kunt opleveren. Wel goed om te weten; naast scrum zijn er ook andere methodes om agile te werken, zoals Kanban en DSDM.

In elke organisatie worden deze stijlen op een andere manier geïnterpreteerd en toegepast. Lean en Agile worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar hebben ook veel overeenkomsten. Geen enkele manier leidt tot gegarandeerd succes en we zullen altijd kritisch moeten blijven op onze eigen werkwijze. Het belangrijkste is dat de markt steeds sneller verandert en dat we er steeds sneller op in moeten spelen, linksom of rechtsom.

Snel je marketing of communicatie team versterken?

Ingrid denkt graag met je mee. Plan een vrijblijvend adviesgesprek of bel haar direct.

Agile, Lean of Scrum: wat zijn de verschillen?