Ken je dat moment. Je zit al anderhalf uur in een meeting met je team. En het einde is nog lang niet in zicht. Je gedachten zijn al 10 keer afgedwaald naar wat je vanavond gaat eten. Of naar welke film je gaat. Oef! De focus is toch echt weg en met je collega’s is het niet veel beter gesteld. Tijd voor een energizer!

Wat is een energizer?

Een energizer is een soort ‘warming-up’ voor je team. Maar kan ook goed helpen om weer even op te frissen tijdens een lange meeting. Bij Centraal Beheer, waar ik als Young Digital Marketeer werkte via SchaalX, deden we vaak energizers op de teamdag. Op zo’n dag gaven we interne en externe demo’s. Deden we een klantblijheids-case en hielden we de refinement. Laatstgenoemde is de voorbereiding op de sprintplanning, een ceremonie van scrum.

5 energizers voor teams

Nu je weet wat een energizer is, is het tijd om het eens zelf te proberen! Hier een lijstje van energizers voor volwassenen. Vind je een energizer eerst nog wat ongemakkelijk of spannend? Tegen de tijd dat je bij nummer 5 aan bent gekomen kun je ze allemaal aan. Daarnaast is de energizer ook nog een leuke teambuilding opdracht!

1. Wie ben ik?

Als je toch al scrumt zijn er post-its genoeg. Eén collega mag even niet meekijken. Met de anderen kies je een bekend persoon, filmkarakter of zelfs voorwerp. Je schrijft het op de post-it. Plakt het op het voorhoofd van de collega die niet weet wat er op staat. En dan raden maar! De collega met de post-it mag gesloten vragen stellen. Het team antwoord met ja of nee. 3 kansen om te raden wie je bent!

2. Aftellen

Als team tel je van 0 tot 20. Er is één regel: je telt niet in een bepaalde volgorde. Teamleden moeten het volgende nummer zomaar roepen in hoog tempo. Maar roepen twee teamleden tegelijk hetzelfde getal? Dan begin je opnieuw. Hoe snel zijn jullie bij 20?

3. Ballonnenspel

Maak 2 of meer teams met een eigen kleur ballon. Blaas allemaal een ballon op. Knoop de ballon met een touwtje aan je linkerbeen. Sta op en verdedig jouw team. Wie het eerst alle ballonnen van zijn team kwijt is, heeft verloren. Wie het langst de meeste ballonnen over heeft wint!

4. 30 Seconds

Misschien ken je het gezelschapsspel 30 seconds wel. Je hebt een bordspel maar ook een app-versie! Download de app Half a minute, maak teams en spelen maar!

5. Untangle energizer

Dank Laura en Remco van Centraal Beheer voor deze leuke energizer! Je hebt ca. 6-12 personen nodig.

– Ga met je team in een cirkel staan, gezichten naar elkaar toe.
– Doe je armen in de lucht en je ogen dicht.
– Pak met beide handen de hand van een ander, niet de persoon naast je.
– De opdracht: maak weer een cirkel zonder handen los te laten. Je zult waarschijnlijk over elkaars armen moeten stappen of een andere manier zoeken om weer in een goede cirkel te komen.

 

En hoe ziet dat er dan uit? Dat zie je in deze video!

 

Snel je team versterken?

Ingrid denkt graag met je mee. Plan een vrijblijvend adviesgesprek of bel haar direct.

5 leuke energizers voor teams