Je bent boven de 40, hebt ontslag genomen omdat je een nieuwe uitdaging aan wilt gaan of omdat het ‘tijd’ was om iets anders te zoeken. Maar wat nu? Je bent al wat ouder, hebt een berg aan werkervaring, maar werkgevers zien dat niet. Of toch wel?

solliciteren op latere leeftijd

Uit onze analyse (van eigen cijfers uit 2019 en 2020) blijkt dat de geplaatste professionals een gemiddelde leeftijd van 38 jaar hadden. Daarnaast namen zij gemiddeld 14 jaar aan werkervaring mee. Nu de laatste kwartaalcijfers van 2020 bekend zijn, zien we bij SchaalX dat de gemiddelde leeftijd van geplaatste professionals is gestegen naar 40 jaar en het aantal jaren werkervaring nu bijna 15 jaar is. Er zijn dus meer mensen aangenomen met een hogere leeftijd en meer werkervaring.

Niet alleen SchaalX ziet deze verschuiving, ook in de cijfers van het CBS is dit te zien. Zo is de arbeidsparticipatie bij vrouwen van 55 tot 65 jaar in het vierde kwartaal van 2020 toegenomen met 1,3 procentpunt t.o.v. het vierde kwartaal van 2019. Voor mannen in diezelfde periode was er wel een lichte daling te zien (0,2 procentpunten). Onder jongere groepen mannen daalde diezelfde arbeidsparticipatiegraad gemiddelde met 1,55 procentpunt.

Managing partner Ingrid over de resultaten: “Leeftijd blijkt dus ook uit deze cijfers gelukkig geen selectiecriterium. Voor mij is het belangrijk dat je als kandidaat in je zelf gelooft en weet wat je te brengen hebt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je als senior professional nieuwsgierig blijft naar de ontwikkelingen om je heen. Dan kan ik je bij onze klanten introduceren als ‘de senior professional met een jonge geest.”

Val jij in deze categorie, en ben je momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging in marketing, communicatie en digital? Bekijk dan onze actuele vacatures. Wil je als team blijven ontwikkelen in digital marketing en communicatie? Bekijk de mogelijkheden voor training en ontwikkeling!

40+ en solliciteren: buitenspel?