Het klinkt wellicht als een open deur, maar het beste uit jezelf halen op de werkvloer is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig hoef je niet in het duister te tasten, want in dit artikel delen we concrete en waardevolle tips vanuit de Talent Academy Group. We hebben Dirk Marcellis, prestatiecoach, uitgenodigd om ons te vertellen hoe je jezelf kunt ontwikkelen op een professionele manier. Hij deelt inzichten over het belang van kwetsbaarheid en het creëren van een persoonlijke invulling van je werk. Lees verder en ontdek hoe jij jouw potentieel op de werkvloer kunt maximaliseren.

Maak onderscheid tussen je functie en je rol

Als je aan de slag gaat met zelfontwikkeling op je werk, is het belangrijk om twee verschillende dingen uit elkaar te halen, namelijk de functie en de rol. Een functie kent vastomlijnde taken. Vaak is deze ook beschreven in een functieprofiel. Een rol vul je zelf in en is meer gebaseerd op wie je bent en wat je mee brengt. En juist met je rolinvulling maak je het verschil.

Met je rolinvulling maak je het verschil!

Het is goed om te bedenken wat je toevoegt aan het huidige team. Welke rol wil je innemen en krijg je daar de ruimte voor? Stel je bent een creatief persoon op een zakelijke afdeling waar iedereen gefocust is op cijfers. Dan is het een uitdaging om je creatieve kant te laten zien.

“Wij als Talent Acedemy Group zien regelmatig dat iemand zich gedraagt naar zijn/haar functie. Terwijl je zo veel leuker en waardevoller bent als je je talent laat zien. Vaak kan dit wel, maar moet je even een drempel over om dit mogelijk te maken. Dit doe je door het bespreekbaar maken van jouw kwaliteiten en ambities.”

Ontdek welk gedrag bij de functie hoort en welke rol je hierin wil vervullen. Ontwikkeling begint bij jezelf, daarom kan je zelf beginnen met het aansnijden van nieuwe onderwerpen op de werkvloer. Je ziet vanzelf hoe collega’s daarop reageren.

Maak je kwaliteiten bespreekbaar

Kwaliteiten en wensen bespreekbaar maken kan lastig zijn. Je zult zien dat het meevalt als je hier mee gaat experimenteren. Een manager op een luchtige manier aanspreken of wandelen in je pauze om even echt tot rust te komen helpt vaak. Het lijken simpele dingen, maar juist die dingen zijn effectief.

Doe het nu

Stel niet uit tot morgen, maar doe het nu. Je kent het vast wel; eigenlijk zou je iets op tafel willen leggen maar het juiste moment komt maar niet. Dan denk je ‘ ‘ik doe het morgen wel’. Uitstelgedrag voorkom je door een stappenplan te maken waarbij de eerste stap gelijk te zetten is. Hierdoor heb je al een begin gemaakt en durf je het moment te pakken.

Stel jezelf kwetsbaar op

“Bij teambesprekingen hoor ik vaak: ‘Is goed trainer, dat doen we.’ Soms krijg ik achteraf te horen dat het team toch niet eens is met een beslissing. Dat is jammer, want achteraf is het te laat.”

Het is altijd goed om vragen én zeker om de ‘waarom’ vraag te stellen. Door jezelf kwetsbaar op te stellen en gesprekken aan te gaan kom je ver.

Het is juist goed om de ‘waarom’ vraag te stellen.

Met deze adviezen, zul je niet alleen je eigen kwaliteiten en ambities helderder laten zien, maar ook bijdragen aan het succes van je collega’s en het team als geheel. Jouw frisse perspectief kan de deuren openen voor verbeteringen op de werkvloer.

Benieuwd naar verdere carrièreontwikkeling? Kijk verder op onze website.

Over Talent Academy Group
Talent Academy Group is een organisatie gericht op prestatiegedrag, daaronder valt persoonlijke ontwikkeling. De organisatie is groot geworden in coaching van topsporters. De coaching kennis die in de sportwereld wordt opgedaan, wordt vertaalt en toegepast op het bedrijfsleven. Dat is een totaal andere wereld, maar in de kern blijft veel hetzelfde. Het gaat in beide omgevingen over samenwerken, ontwikkeling en beter willen worden. Samen werk je van goed naar goud.

Hoe haal jij het beste uit jezelf?