Leiderschap is voor iedereen

Door: Josien Leyer 8-11-2018

Categorie├źn
:
Algemeen, Executive search,

Boeken staan er vol mee: het nemen van leiderschap, zowel op je werk als in je privéleven. Wat is dat dan, leiderschap nemen? En hoe doe je dat? Josien is bij SchaalX consultant executive search én coach, waarbij zij mensen onder andere begeleidt in het nemen van leiderschap. In deze blog vertelt zij hoe je leiderschap kunt nemen en hoe zij dit zelf in haar carrière heeft toegepast. 

Bepaal jouw eigen doel 
Leiderschap nemen is niet gebonden aan een formele rol of een formele positie in de organisatie. Het is een proces waarbij een individu een groep van individuen en/of zichzelf beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Iedereen kan initiatief nemen om gezamenlijk of individueel een doel te realiseren. Om een effectief leider van een groep te zijn, is het van belang te weten wat er in de groep speelt en empathie te tonen. Om empathisch te kunnen reageren, is het van belang te weten wat jezelf wilt en voelt. De cirkel tussen formeel en informeel leiderschap is simpel gezegd rond. Om leiderschap te tonen en te nemen, moet je daarom eerst terug naar de basis: wat is jouw eigen doel en gevoel?

‘Begin met het einde voor ogen’
In het begin van mijn carrière heb ik op advies van een vriend het boek van Stephen Covey, ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ gelezen. Wat mij altijd is bijgebleven, is ‘begin met het einde voor ogen’. Als ik voor een lastige keuze sta, gebruik ik dit principe nog steeds. Het antwoord komt daarmee vaak vanzelf.

Als je weet wat je wilt, wat je drijft, waarom je elke dag uit je bed komt voor zowel je carrière als je privéleven, dan komen de keuzes in je leven vanzelf. Ruim 10 jaar geleden heb ik zelf bewust de keuze gemaakt voor het vak van consultant in executive search. Deze keuze was niet voor iedereen een logische stap in mijn carrière, voor mijzelf gelukkig wel. Het voeren van persoonlijke gesprekken met klanten en kandidaten en het verbinden van mensen, hiervoor kom ik graag mijn bed uit. Inmiddels heb ik veel kandidaten en opdrachtgevers aan elkaar verbonden en ben ik een aantal coaching opleidingen verder.

Bij SchaalX eXecutive ben ik naast executive search consultant ook actief als coach. Deze gesprekken kunnen gaan over het nemen van leiderschap in je eigen leven. Of bijvoorbeeld als je voor een dilemma staat in je loopbaan. Weet jij wat jou drijft? Op basis waarvan maak jij je keuzes in je leven? Ik ga er graag over met je in gesprek.

Contact?
Wil je meer weten over mij als coach? Lees dan verder op onze coaching pagina. Je kunt me natuurlijk ook bellen (06 8143 5130) of mailen (josien.leyer@schaalx.nl)! Josien Leyer