Hier moet je rekening mee houden als je gaat interimmen

Door: Joyce Bastiaans 3-11-2017

Categorie├źn
:
Algemeen, Communicatie,

Drie jaar geleden begon ik bij SchaalX als Consultant Werving & Selectie, waarbij ik verantwoordelijk was voor de invulling van vaste vacatures. Na twee jaar heb ik de overstap gemaakt naar Consultant Interim: wat een wereld van verschil, en dat binnen hetzelfde bedrijf! Hoe groot moet het verschil dan zijn voor kandidaten die van een vast dienstverband de overstap maken naar een interim-bestaan? Inmiddels heb ik veel professionals gesproken die deze overstap hebben gemaakt en/of deze overstap overwegen. Om je als beginnend interimmer op weg te helpen, heb ik voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.

1.    Inschrijven bij de KvK
Om als freelancer aan de slag te gaan, moet je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De meeste freelancers kiezen als rechtsvorm de eenmanszaak. De eenmalige inschrijfkosten zijn € 50,-. Bij SchaalX vragen wij een digitaal uittreksel van je KvK-inschrijving wanneer je gaat starten met een opdracht. 

2.    Denk na over een realistisch tarief
Als freelancer krijg je een uurtarief in plaats van een maandsalaris. Denk goed na over een realistisch tarief. Spar hier ook over met andere freelancers en met werving- en selectiebureaus die weten wat de huidige tarieven op de arbeidsmarkt zijn. Mijn tip is om je (met name in het begin) flexibel op te stellen. Kijk vooral naar de inhoud van de opdracht en het type organisatie!

3.    Realiseer je dat je niet meer op alle sociale zekerheden recht hebt
Wanneer je in dienst bent van een opdrachtgever heb je recht op sociale zekerheden, zoals een WW-uitkering, ziektewet en bouw je pensioen op. Het is goed om je te realiseren dat je hier als freelancer geen aanspraak meer op kunt maken. Dit betekent  dat je dit voor jezelf moet verzekeren, of dat je geld apart moet zetten. Onderschat dit niet, want een gebroken been kan iedereen overkomen. Ook zullen er momenten zijn dat je (bewust) zonder opdracht zit.

4.    Beschikbaarheid
Interimbehoefte bij opdrachtgevers is vaak op korte termijn. Wanneer je nog vast zit aan een opzegtermijn van één maand, of zelfs twee maanden, kun je soms niet in aanmerking komen voor die gave interimopdracht. Weet je 100% zeker dat je als interimmer aan de slag wil gaan, zeg dan alvast je dienstverband op. Spannend, maar je vergroot wel je kansen! Zet ook altijd op je LinkedIn-profiel dat je beschikbaar bent, zodat bureaus en opdrachtgevers hiervan op de hoogte zijn.

Twijfel je nog of freelancen écht bij je past? Detachering is een goede tussenoplossing. Je komt dan in dienst van SchaalX en van bovengenoemde aandachtspunten is alleen je beschikbaarheid van toepassing. Detachering is ook mogelijk als je in-between-jobs bent. Wil je hier meer over weten? Dan mag je altijd contact met me opnemen (joyce.bastiaans@schaalx.nl).

Ben jij recent als interimmer gestart of sta jij op het punt om deze overstap te maken? Ik hoor graag hoe het jou bevalt en wat je ervaringen zijn! Joyce Bastiaans