Onboarding in tijden van corona

Door: Vivianne Breed 20-4-2020

Categorie├źn
:
Algemeen,

Sinds een paar weken zijn we allemaal in de ban van het nieuwe coronavirus (COVID-19). Hoewel het in het begin allemaal nog ver weg leek, begonnen we het na carnaval ook in Nederland te merken. Na de eerste maatregelen in Noord-Brabant volgde, na de persconferentie van Rutte op 12 maart, de rest van Nederland. Veel werknemers van bedrijven werken nu vanuit huis. We lezen natuurlijk veel verhalen over vergaderingen in teams, videocalls in Meet en digitale vrijdagmiddagborrels in Zoom. Maar wat doe je met nieuwe medewerkers of als je zelf ergens net bent gestart? Hoe werkt digitale onboarding in COVID-19-tijd en hoe kunnen we hier creatief en vooral zinvol mee om gaan?

Als werving & selectiebureau spreken we natuurlijk veel personen die onlangs zijn gestart bij een nieuwe werkgever. Olle Peters is 1 april begonnen bij Conneqt Mortgage Distribution en we vroegen hem hoe zijn inwerkperiode is verlopen.

Een nieuwe baan tijdens de coronacrisis
Sinds 1 april (geen grap) ben ik gestart met mijn nieuwe baan als innovatiemanager bij Conneqt Mortgage Distribution. Midden in de periode waarin iedereen met een kantoorbaan vanuit huis werkt en er geen collega’s te bekennen zijn op kantoor. -Welkomkomkom- galmt het! Echter, niet door de lege kantoortuin maar door de speaker van mijn telefoon. Ik heb de mute knop nog niet aanstaan in mijn eerste videocall ;-). Nog maar net 1 uur in dienst en direct een warm welkom door alle aanwezige collega’s die ik in één oogopslag kan zien op mijn scherm. In de loop van de middag werd namens mijn nieuwe werkgever een mooie bos bloemen bezorgd en na mijn eerste werkweek ontving ik een persoonlijk geschreven kaartje van mijn leidinggevende, heel attent en betrokken. Kortom: een warm en persoonlijk welkom, al is het voor nu even op afstand.
 
Onboarding-proces het grootste verschil
Met ruim 20 jaar werkervaring heb ik inmiddels al in verschillende branches bij zowel grote als kleine organisaties gewerkt. Ik vind dat de start met een nieuwe baan in de huidige situatie niet verschilt van mijn vorige “nieuwe starts”. Thuiswerken gebeurde al regelmatig, net als het houden van conference calls om besprekingen te voeren en activiteiten af te stemmen. Het is vooral het onboarding-proces wat het verschil maakt en minder de huidige situatie, waarbij wij “allemaal” vanuit huis werken.

De voordelen
Ik denk dat deze situatie het juist makkelijker maakt om te starten met een nieuwe baan, omdat iedereen nu een beetje onwennig is in zijn werksituatie. Iedereen zoekt momenteel naar een nieuwe routine in werk/privé, het maakt niet uit of dat een nieuwe baan is of dat je reeds jaren hetzelfde werk bij dezelfde werkgever uitvoert. Omdat je wat gevoel betreft in hetzelfde schuitje zit, denk ik dat het daarom juist een voordeel is om nu, (gedwongen) op deze manier, met een nieuwe baan te starten.

Elke dag spreek ik meerdere collega’s zowel zakelijk als in persoonlijke kennismakingsgesprekken. Dit gebeurt zowel telefonisch als via videocall. Je merkt nu wel dat een videocall sneller gedaan wordt dan voor de huidige situatie. Aan het einde van de week hebben wij de vrijdagmiddagborrel, online uiteraard. Geheel verzorgd met een quiz; de ideale gelegenheid om mijn 2 waarheden en 1 onwaarheid over mijzelf te vertellen. En als ik straks weer op kantoor mag zijn, dan zijn het kantoor en de omgeving nieuw, maar de collega’s ken ik inmiddels al en zij mij. Hoe mooi is dat!?

Inwerken tijdens corona: het kan!
Deze lockdown vraagt een andere manier van onboarden, en omgaan met elkaar in het algemeen. Gelukkig hebben Conneqt en Olle een goede manier gevonden om hem te onboarden en de beginperiode zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Ben jij net als Olle begonnen in een nieuwe baan, of heb je onlangs nieuwe werknemers laten starten in jouw team? Heb jij zelf creatieve ideeën over de onboarding en betrokkenheid of juist vragen? Laten we elkaar vooral blijven inspireren met mooie verhalen en oplossingen en laat mij vooral weten hoe jij dit aanpakt. 

Vivianne Breed