Ramadan met een kantoorbaan

Geschreven door Sümeyye Er op 19 May 2017
Categorieën: Algemeen

Al lange tijd stel ik mezelf de vraag: hoe ga ik de Ramadan combineren met een kantoorbaan? Is dat wel te doen als ik vijf dagen per week op kantoor zit, mezelf moet focussen op projecten, maar ook geacht wordt het ‘sociale kopje koffie’ te drinken tijdens gesprekken met kandidaten? Ik heb besloten om het gewoon te doen en mijn ervaringen met je te delen, want ik krijg er namelijk veel vragen over. Maar wat is de Ramadan nu eigenlijk en hoe bereid ik me erop voor?

Voor mij wordt het de eerste keer dat ik meedoe aan de Ramadan met een fulltime kantoorbaan. Kan ik me nog wel genoeg concentreren en krijg ik geen vreemde reacties in mijn werkomgeving? Voor diegenen die nog niet goed weten wat de Ramadan inhoudt: tijdens een periode van één maand eten en drinken moslims niets tussen zonsopkomst en zonsondergang (nee, zelfs geen water).

Zelfbeheersing, discipline en uithoudingsvermogen
De reden dat ik heb gekozen om mee te doen aan de Ramadan, is omdat ik zelf wil ervaren hoe het is en wil laten zien hoe het te combineren is met een (sociale) kantoorbaan. Het schijnt goed te zijn voor je zelfbeheersing en uithoudingsvermogen, maar bovenal doe ik het voor het tonen van een groter respect voor de medemens. Daarnaast is het medisch bewezen dat het vasten het lichaam zuivert, het ontdoet van achtergebleven schadelijke stoffen en het helpt om het overtollige vocht en vet kwijt te raken. Het geeft rust aan het hart en zenuwstelsel en bevordert de bloedsomloop. Bovendien kan het heel stimulerend zijn om samen met anderen mee te doen: de avondmaaltijden zijn echte feestmaaltijden, dus ook echt iets om naar uit te kijken :)

Obstakels tijdens werk
Genoeg hobbels op de weg wanneer ik mee ga doen aan de Ramadan. Ik vermoed namelijk dat het lastig wordt om bepaalde patronen te doorbreken, bijvoorbeeld wanneer een collega taart uitdeelt vanwege zijn verjaardag, het dagelijkse lunchmoment of de vrijdagmiddagborrel. Daarnaast voer ik voor mijn werk regelmatig gesprekken met kandidaten en natuurlijk neem je dan altijd wat te drinken, maar niet tijdens de Ramadan, zelfs geen kopje thee of water. Verder wordt mijn slaappatroon anders, omdat ik voor zonsopgang nog wat wil eten. Gelukkig krijg ik alle support van mijn collega’s en hebben zij besloten met het Suikerfeest allemaal iets lekkers mee te nemen, hoe motiverend is dat?!

Voorbereiding op de eerste keer
Het is van belang om mijn energie te verdelen en veel afleiding te hebben. Daarom zorg ik ervoor dat ik lange dagen op kantoor maak en op die manier lekker bezig blijf. Ik neem die periode voor de verandering niet de trap naar de 7e verdieping, want die energie kan ik beter bewaren. Om de dag zo goed mogelijk door te komen, zorg ik voor veel vezels in de ochtend en zo gezond mogelijk eten in de avond.

Volg mijn ervaringen!
Wil je af en toe een glimp opvangen van mijn ups en downs? Gedurende de Ramadan neem ik je op ons SchaalX Instagram account mee in mijn ervaringen en post ik af en toe een kleine sneak peak. Na afloop zal ik mijn hele ‘dagboek’ met je delen. Hopelijk kan ik jou dan met volle overtuiging motiveren om ook mee te doen :) Doe jij ook mee aan de Ramadan en wil je je ervaringen delen? Ik hoor graag van je!

[bteaser]Sümeyye Er[/bteaser]

Reageer

Bekijk alle blogs
Wij maken gebruik van cookies om onze website goed te laten werken. Daarnaast maken we gebruik van cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden, jou de mogelijkheid te geven om berichten vanaf onze website te delen via social media en om relevante content of vacatures te kunnen tonen op websites van anderen. Door ‘akkoord’ te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie over onze cookies lees je in ons cookiebeleid