Coaching: laagdrempeliger dan je denkt

Geschreven door Paula Verheul op 21 Apr 2017
Categorieën: Algemeen

Onlangs las ik op LinkedIn een oproep van een online marketeer die op zoek was naar een coach voor haar vriendin van 30 jaar: ze is op zoek naar een nieuwe baan, maar is vaak te onzichtbaar en wil zich daarom beter kunnen presenteren op een manier die bij haar past. Deze oproep resulteerde in 615 likes en 1450 reacties. Kan ik hiermee de conclusie trekken dat coaching een trending topic is? Of heerst er nog steeds een taboe op het vragen van hulp aan een kenner?

Als coach ga ik natuurlijk maar wat graag op zoek naar het antwoord. Loopbaancoaching is zeker een onderwerp waar veel vakgenoten mee bezig zijn. En aan coaches geen gebrek, dat blijkt wel uit de enorme hoeveelheid reacties op de oproep. Toch stapt niet iedereen even gemakkelijk over de drempel om zichzelf te laten coachen. Het lijkt of men het nog als een zwaktebod ervaart: “Ik kan dit toch zelf wel opknappen?”.  

Wat doet een coach?
Toch is het voor velen lastig om zelf beweging te krijgen in iets waarin je vastloopt: dat is namelijk wat in mijn coaching gesprekken centraal staat. Vergelijk het niet met een psycholoog, dat is namelijk echt van een andere orde. Als coach zorg ik ervoor dat ik samen met de coachee ontdek wat zijn of haar doel is. Ik geef daarbij ideeën, inspiratie, ondersteuning, hulp en inzichten om dat doel te bereiken. De beweging die we samen teweegbrengen, helpt de coachee verder om stappen in de juiste richting te zetten.

Hoe verlaag je die drempel?
Ervaringen van anderen zijn voor mij de beste graadmeter om de drempel tot een coach te verlagen. Achteraf beseffen coachees namelijk pas hoe verhelderend een ogenschijnlijk ‘kort’ advies kan zijn. Om de drempel te verlagen, moet je drie feiten van tevoren weten: iedere vraag kun je stellen, geen enkele vraag is raar en sommige coachees hebben aan één gesprek al voldoende om zelf verder te gaan. Juist omdat ieder mens uniek is, brengt ieder mens een unieke coachvraag met zich mee. Bijvoorbeeld: “Ik voel dat ik in mijn huidige werk niet in mijn kracht zit. In welke baan zou ik dat wel kunnen ervaren?” Of: “Waarvan gaan mijn ogen weer stralen, waar ligt mijn passie, wat is mijn missie?”

Maar weinig mensen zijn in staat om al hun doelen compleet individueel te bereiken, dus een zetje in de goede richting is eigenlijk alleen maar een fijn hulpmiddel waarmee je investeert in je eigen toekomst: helemaal niet gek toch?  

Contact?
Wil je meer weten over mij als coach? Lees dan verder op onze coaching pagina. Je mag me natuurlijk ook bellen (06 42 21 36 51) of mailen (paula.verheul@schaalx.nl)!

[bteaser]Paula Verheul[/bteaser]

Reageer

Bekijk alle blogs
Wij maken gebruik van cookies om onze website goed te laten werken. Daarnaast maken we gebruik van cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden, jou de mogelijkheid te geven om berichten vanaf onze website te delen via social media en om relevante content of vacatures te kunnen tonen op websites van anderen. Door ‘akkoord’ te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie over onze cookies lees je in ons cookiebeleid