Met deze 3 tips zorg jij voor variatie in jouw loopbaan

Geschreven door Joyce Bastiaans op 9 May 2018
Categorieën: Algemeen

Mijn ouders zijn van de generatie waarin 30 jaar trouwe dienst bij dezelfde opdrachtgever, en ook nog eens in dezelfde functie, redelijk vanzelfsprekend is. Terwijl ik na bijna 4 jaar dienstverband al een gouden lintje verwacht. Ik chargeer natuurlijk, maar wat is nu eigenlijk de norm, is er wel een norm als het gaat om het opbouwen van je carrière? Ik ben ervan overtuigd dat variatie belangrijk is en daarom geef ik je uit eigen (werk)ervaring 3 tips.

1. Zorg voor verandering
‘Verandering is de enige constante’; wat krijg ik jeuk van deze zin. Maar eerlijk is eerlijk, het klopt wel. Logisch dan toch, dat je als mens ook af en toe verandering nodig hebt. Het zorgt voor nieuwe energie, nieuwe groeimomenten, nieuwe kennis, je komt los van het standaard handelen. Nu denk je misschien: dan ga ik ieder jaar ‘jobhoppen’, maar dat is echt niet nodig. Wel is het belangrijk dat je op een gegeven moment ook ergens kunt gaan bouwen, kunt groeien in een functie en/of bedrijf. In je zoektocht naar die perfecte baan hoef je namelijk niet continu buiten de organisatie te kijken. Zijn er binnen je huidige organisatie opties om door te groeien of omscholingsmogelijkheden? Of binnen de dochter- en/of zusterondernemingen toffe, nieuwe projecten? Zelf ben ik binnen SchaalX begonnen als Consultant Werving & Selectie en heb ik na twee jaar de overstap kunnen maken naar interim bemiddeling. Voortbordurend op de kennis en ervaring die ik had opgedaan, maar toch een andere manier van werken, een ander netwerk, een ander team en dus nieuwe kennis, ervaring én energie. Mijn tip: zorg voor verandering, of dit nu in je eigen functie is of bij een andere opdrachtgever, maar blijf jezelf wel uitdagen.

2. Dichtgetimmerde branches? Stap de grens over
Regelmatig krijg ik van kandidaten te horen dat ze ‘maar blijven zitten’, omdat het ontzettend lastig is om bepaalde branches uit te stappen en dus ook nieuwe branches en organisaties te ontdekken. Ook opdrachtgevers zoeken regelmatig naar kandidaten uit de branche, maar dit is lang niet altijd het geval. Laat je dus niet tegenhouden door deze angst, want juist de vernieuwing die jij kunt meebrengen, kan een enorme toegevoegde waarde zijn. Zelf ben ik met een kleine ‘omweg’ en dus niet volledig met de juiste ervaring bij SchaalX terechtgekomen, en met succes! Dit betekent niet dat je overal lukraak op moet solliciteren, maar als jij gemotiveerd bent om in een bepaalde branche aan de slag te gaan, dan is het natuurlijk zeker het proberen waard. Júist die frisse blik kan in je voordeel werken.

3. Droom niet langer, maar onderneem actie
Blijft er een stemmetje in je hoofd zeggen dat je die langgekoesterde droom echt eens moet gaan najagen? Mijn advies, droom niet verder en doe het gewoon. Of het nou gaat om solliciteren op die hele toffe functie, je baan opzeggen omdat je wil verhuizen naar de andere kant van Nederland of ga je net als ik een wereldreis maken? Laat je niet tegenhouden, want ik ben ervan overtuigd dat je ook in je werk gelukkiger wordt als je van je dromen werkelijkheid kunt maken. En ja, ik neem deze week met pijn in mijn hart afscheid van mijn collega’s en alle mensen waar ik prettig mee heb samengewerkt. Maar wat voel ik me stoer dat ik mijn baan opzeg om mijn droom na te jagen! Over een jaar begin ik (hopelijk) voldaan en vol frisse moed weer aan mijn nieuwe avontuur op de arbeidsmarkt! Wie weet zien we elkaar dan weer? [bteaser]Joyce Bastiaans[/bteaser]

Reageer

Gepubliceerd op 16-1-2019 10:00
Marit Berghout
Gepubliceerd op 10-1-2019 10:00
Ment Kuiper
Gepubliceerd op 3-1-2019 7:00
Anne Loozekoot
Gepubliceerd op 19-12-2018 19:09
Ilse van den Hoven
Gepubliceerd op 17-12-2018 9:58
Cheyenne Seraus
Gepubliceerd op 16-1-2019 10:00
Marit Berghout
Gepubliceerd op 10-1-2019 10:00
Ment Kuiper
Gepubliceerd op 3-1-2019 7:00
Anne Loozekoot
Gepubliceerd op 19-12-2018 19:09
Ilse van den Hoven
Gepubliceerd op 17-12-2018 9:58
Cheyenne Seraus
Bekijk alle blogs
Roze blok blog
Hier komt de tekst voor de blogpage in het roze blok.
Hier komt de quote voor de blogpagina.
Wij maken gebruik van cookies om onze website goed te laten werken. Daarnaast maken we gebruik van cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden, jou de mogelijkheid te geven om berichten vanaf onze website te delen via social media en om relevante content of vacatures te kunnen tonen op websites van anderen. Door ‘akkoord’ te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie over onze cookies lees je in ons cookiebeleid.