Interim of interout?

Geschreven door Nathalie Colom y Vicens op 3 Jul 2017
Categorieën: Algemeen

Vraag een kind wat hij later wil worden en hij zal nooit antwoorden: zzp'er! Toch telt Nederland momenteel ongeveer een miljoen freelancers;  allemaal ‘eigen baas’ zonder personeel in dienst. Ondanks de dalende groei sinds vorig jaar, de wet DBA en bijkomende onduidelijkheden is deze manier van werken nog steeds erg populair. Maar waarom eigenlijk? Want hoe ‘vrij’ ben je als ondernemer? En waarom zou je kiezen voor onzekerheid als het aanbod aan vaste(re) banen groeit?

Als kind had ik ook niet de droom om interimmer worden. Laat staan dat ik dit woord kende. Wel wist ik zeker dat ik later zelfstandig en financieel onafhankelijk wilde zijn. Maar dat kon ook goed in loondienst, de eerste jaren van mijn carrière heb ik in volle tevredenheid bij een werkgever doorgebracht.

En toch stond ik 14 jaar geleden op de stoep bij de Kamer van Koophandel om me in te schrijven als zelfstandig communicatieprofessional. Destijds werkte ik bij een gerenommeerd reclamebureau in Amsterdam: lange dagen, kei- en keihard werken en nauwelijks aandacht voor groei. Die zat ‘m in de winst en niet in de werknemers. Ondertussen zag ik diverse interimtijgers en freelancers om me heen lopen die veel minder werkten maar ondertussen twee keer zoveel verdienden. 

Dát kon ik ook. Ik ging zelf wel bepalen hoeveel dagen ik ging werken en hoeveel ik wilde verdienen! En als ik groei wilde, dan gaf ik mezelf dat toch? De vrijheid lonkte! 

Als ik iets niet gehad heb afgelopen jaren is het wel vrijheid. Ik heb nog harder gewerkt dan tijdens mijn loondienstjaren. Mijn loyaliteit aan opdrachtgevers bleek nog groter dan voor mijn vroegere werkgever (en die was groot!). En wat is het lastig om voor jezelf te onderhandelen hoeveel je waard bent. Netwerken? Geen tijd voor. Workshops? Intervisie? Alleen als mijn agenda het echt toelaat. Mijn dag zelf indelen? Vergeet het; de mailbox, de voicemails, social media alerts stromen over. 

Maar wat een groei! Wat een inzichten! Zoveel interim klussen gezien en gedaan in al die jaren. Ik mocht in zoveel communicatiekeukens kijken en er wat van vinden. Zelfs nieuwe menu’s mogen samenstellen, teams herinrichten en ook een aantal keer aan het roer gestaan. Zelf proevend aan de pollepel, want dat is nog het allerleukst. 

Tegenwoordig wordt me steeds vaker gevraagd naar het interim'geheim'. Wat maakt iemand succesvol hierin? Meestal word ik dan verwachtingsvol aangekeken alsof er iets te onthullen valt, maar het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Die is er niet. Jawel, ook jij bent nu teleurgesteld. 

Ja natuurlijk moet je met het (online) vak meegaan, jezelf constant uitdagen en ontwikkelen, nieuwsgierig zijn en blijven. Jezelf kenbaar maken, positioneren, goed weten wat je kunt en vooral ook niet kunt. Niet alleen willen zzp-en of interimmen, maar vooral vanuit je hart willen ondernemen. Dat is echt wat anders, dat betekent risico’s durven nemen, nieuwe paden bewandelen en bereid zijn de gevolgen van gemaakte keuzes te accepteren. De hoge uurtarieven zijn voorbij lieve collega’s, je moet bereid zijn mee te bewegen met de markt. En hard willen werken, laat ik dat niet vergeten!

Het grote geheim zit ‘m dus in jezelf. Denk terug aan je kinderjaren. Waar droomde je van? Waar werd je écht gelukkig van? En als ‘m dat zat in een jarenlange vaste oppasbaan met dezelfde inkomsten of in backpackreizen zonder geld en bestemming; beiden zijn prima. Zolang jij er maar oké mee bent. Dat is namelijk je allergrootste verdienste en geloof me.. die is onbetaalbaar. [bteaser]Nathalie Colom y Vicens[/bteaser]

Reageer

Gepubliceerd op 25-4-2018 11:00
Ilse van den Hoven
Gepubliceerd op 16-4-2018 15:50
Cheyenne Seraus
Gepubliceerd op 11-4-2018 9:59
Cheyenne Seraus
Gepubliceerd op 7-3-2018 11:15
Cheyenne Seraus
Gepubliceerd op 25-4-2018 11:00
Ilse van den Hoven
Gepubliceerd op 16-4-2018 15:50
Cheyenne Seraus
Gepubliceerd op 11-4-2018 9:59
Cheyenne Seraus
Gepubliceerd op 7-3-2018 11:15
Cheyenne Seraus
Bekijk alle blogs
SchaalX gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?