6 tips om fit te blijven met een kantoorbaan

Geschreven door Marloes Boegheim op 24 Mar 2017
Categorieën: SchaalX MT
Het is 06.10 uur, mijn wekker gaat! Altijd een lastig moment voor mij om uit mijn bed komen. Gelukkig is het snel licht deze tijd van het jaar en dat scheelt voor mij enorm, maar toch, elke minuut telt in de ochtend. Eenmaal opgestaan snel opfrissen, wat eten en hup op de fiets naar het station. Best lekker eigenlijk zo’n frisse ochtendbries in mijn gezicht. Ik zie mensen in het park hun hond uitlaten en de zon komt op achter het weiland. Heerlijk! Veel tijd om te genieten is er niet, want de tijd tikt door. Eenmaal in de trein even lekker wakker worden met mijn oordopjes in en het lezen van het laatste nieuws. Na aankomst op het station een klein sprintje naar de bus en voor ik het weet zit ik op kantoor achter mijn laptop. 
 
In mijn werk ben ik veel bezig met teksten redigeren, het uitzetten van vacatures op internet/social media en het searchen naar dat ene toptalent voor die leuke baan. Ik kan dus echt niet anders dan gewoon veel uur per dag binnen achter mijn laptop te zitten. Veel zitten is slecht voor je, dat weet iedereen. Een hoop gezondheidsklachten (RSI, stijve nek, gewichtstoename) zijn vaak te voorkomen door simpelweg meer te bewegen. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om lekker hard te lopen buiten in de frisse lucht. Mijn collega’s hoor ik over voetbal, wielrennen en badminton. Dat is genoeg toch? Jammer genoeg niet: uit onderzoek blijkt dat voldoende sporten na werktijd de nadelen van veel zitten niet opheft. Maar hoe blijf je dan fit op je werk, als je veel moet zitten? Ik heb mijn tips voor je op een rijtje gezet:
  1. Kom minimaal elk uur van je stoel: Zorg dat je in elk uur even in beweging komt. Sta even op en haal voor je collega’s wat te drinken (maar beter nog, stimuleer hen om dat zelf te doen!) en maak een toiletstop op een andere verdieping. 
  2. Bedenk een kantoor challenge: De meeste mensen houden wel van een wedstrijdje, dus daag je collega’s uit! Doe bijvoorbeeld een plank challenge en ga voor een gezamenlijke prestatie! Bijkomend voordeel is dat je jouw collega’s op een andere manier leert kennen en dat kan dan weer de samenwerking en prestaties in je werk verbeteren.
  3. Ga staand werken & vergaderen: Bij ons op kantoor hebben we een lange tafel waar je staand aan kan werken of vergaderen. Heb jij ook een soortgelijke plek in de buurt, maak er dan gebruik van! Als je thuis werkt, zet je laptop dan eens een uurtje op het aanrecht: hoog genoeg om staand te werken.
  4. Doe oefeningen achter je bureau: Nee dat ziet er niet raar uit! De meeste oefeningen kun je bijna onzichtbaar uitvoeren (tenen wiebelen, schouders rollen, billen samenknijpen).
  5. Koop een zitbal: Een zitbal is een prima investering en kost relatief weinig geld.  Natuurlijk kun je allerlei leuke oefeningen met deze bal doen, maar simpelweg je evenwicht houden is al voldoende. Bovendien heb je op zo’n bal een prima zithouding en hiermee voorkom je klachten!
  6. Pleeg eens een soepel telefoontje: Maak er een gewoonte van om bij ieder telefoontje even op te staan en je benen te strekken. Bovendien hebben je collega’s dan geen last van jouw gekakel ;) 
Heb jij nog een goed idee om fit en gefocust te blijven op je werkplek? We horen graag van je!
 
[bteaser]Marloes Boegheim[/bteaser]

Reageer

Bekijk alle blogs
Wij maken gebruik van cookies om onze website goed te laten werken. Daarnaast maken we gebruik van cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden, jou de mogelijkheid te geven om berichten vanaf onze website te delen via social media en om relevante content of vacatures te kunnen tonen op websites van anderen. Door ‘akkoord’ te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie over onze cookies lees je in ons cookiebeleid